Звездата от новия БГ сериал "Отплата" Велислав Павлов пред Avtora.com: Ще сме най-успешният продукт в ТВ ефира

Pinterest LinkedIn +

Велислав Павлов има над 30 участия в чужди продукции, снимал се е с холивудски звезди като Джон Кюсак, Хилъри Дъф, Мариса Томей и Вал Килмър, но за широката публика у нас все още си оставa непознато лице. Ситуацията ще се промени през март, когато по Нова телевизия тръгва криминалната драма "Отплата".

Рекламата на сериала върви от месеци, а в главната роля ще видим именно бъдещата звезда, която до този момент свързваме единствено с епизодични участия в "Източни пиеси" и "Дзифт".

Василен Димитров: Рекламната кампания на "Отплата" вече е в разгара си и логично разпалва любопитството на зрителите. Наясно сме, че нямате право да разкривате подробности, но може ли поне малко да "повдигнете завесата"?

Велислав Павлов: В сериала се разказва за един мъж, който е загубил семейството си. Обвинен е несправедливо за смъртта на най-близките си хора и изкарва няколко години в затвора. Разказва се също така и за манията му да отмъсти на онези, които са му причинили това нещастие.

Той има свой собствен план за отмъщение, но отплатата е свързана не само с делата на преследваните, а засяга и неговите собствени. В общи линии, проектът набляга на посланието, че човек не е нито само добър, нито само лош и че не може да бъде отъждествен и определен като личност, като се базираме само на едно негово действие.

.: Лесно ли се сработи екипът?

Велислав Павлов: Екипът работи много и крайният резултат е впечатляващ. Факт е, че без екип кино не може да се прави, актьорите са само "върхът на айсберга". Лично аз съм впечатлен от начина, по който колегите ми работят на терен, както и от заразяващата им енергия през целия снимачен период. Кастингът е перфектен.

Отплата

.: Как ви избраха за главната роля и с какво смятате, че превъзхождахте останалите кандидати?

Велислав Павлов: Кастингът продължи с малки прекъсвания около 10 месеца, така че може да се каже, че беше продължителен. Предполагам, че е бил по-тежък за хората, които го правеха – режисьор и продуценти. Избрали мен, защото съм бил най-подходящ за ролята. Ако има някакви други причини, то те все още не са ми известни.

.: Само от един сезон ли ще се състои "Отплата"? Или зависи от рейтинга му сред зрителите?!

Велислав Павлов: Сега работим по първия сезон, който ще се излъчва през пролетта, от месец март. Надявам се да има и още, като не крием амбициите си да се превърнем в един от успешните продукти в телевизионния ефир.

.: В "Отплата" си партнирате с популярния поп изпълнител Орлин Павлов. Какво мислите за новото му амплоа и разбирате ли се добре на снимачната площадка?

Велислав Павлов: С Орлин станахме приятели още от самото начало и аз съм много доволен от избора на продуцентите, че именно той бе избран да се превъплъти в персонажа на Христо, който е "дясната ръка" на моя герой. Мисля, че има неподозиран актьорски талант, като тепърва ще разкрива все по-голяма част от потенциала си.

Отплата

.: В тази връзка как гледате на все по-модерната напоследък тенденция известни имена от музикалната и модната сцена да се пробват в киното?

Велислав Павлов: Намирам го за нещо съвсем естествено и не мога да разбера защо около тази тема се вдига истерия от известно време. Постоянно се чуват изказвания от страна на най-различни "специалисти" от типа на: "Ама този нали е актьор, как така сега пък стана и режисьор" и т.н. Има подобни коментари и за всякакви други имена от света на шоубизнеса.

Винаги съм бил против всякакви клишета, а за изкуството това е някакъв ад. Подкрепям с две ръце идеята, че, когато някой има талант за един вид изкуство, не е нужно да се ограничава само с него. Да не спира да се вслушва в себе си, защото не знае какво още може да открие.

.: "Отплата" ли ще е отговорът на Нова телевизия за "Стъклен дом", "Под прикритие" и останалите конкуренти в този жанр?

Велислав Павлов: Не крия надеждата си продукцията да е дори най-доброто от всички български ТВ продукции, които успяхме да направим досега. Някои от конкурентните сериали поставиха летвата на добро ниво, а това е само началото. Иска ми се да си свършим вдъхновено работата и да имаме достатъчно публика, която да я оцени.

Отплата

.: Преди време бяхте обявен за новото "лошо момче" на българската театрална сцена. Чувствате ли се като такъв?

Велислав Павлов: Бях, само че тогава никой не обърна внимание... Сега съм още по-лош (смее се). Не, всъщност съм добро момче, което само понякога върши и говори лоши неща.

.: Да се върнем малко назад във времето. Какво научихте от участието си в "Дзифт"? Лесно ли се работи със Захари Бахаров, който в момента е едно от най-популярните лица у нас?

Велислав Павлов: В "Дзифт" ме снимаха Емил Христов и Явор Гърдев, които много ценя като хора и професионалисти. Със Захари сме се снимали и в една чуждестранна продукция - War Inc. Там играхме една банда идиоти, които отвлякоха героинята на Мариса Томей за откуп. Беше изключително забавно и целият актьорски състав си прекарахме страхотно. Дали се работи лесно със Захари? Няма как да е другояче - дори изключвайки факта, че сме приятели, той е много добър актьор.

.: Разкажете и за опита си в "Източни пиеси" - един от филмите, с които българското кино започна отново да печели доверието на зрителя у нас?

Велислав Павлов: Когато Камен Калев ме покани да се снимам в "Източни пиеси", не знаех нищо нито за историята, нито за актьора в главната роля - Христо Христов. Запознахме се, снимах два или три дни с него и нямах никаква представа как ще изглежда филмът. Когато го гледах, бях очарован, хареса ми адски много.

Произведенията, които разглеждам в една от сцените в "Източни пиеси", действително са дело на Христо и трябва да ви кажа, че останах много приятно изненадан от тях. Когато след това ми показа снимки на негови работи, включително и дърворезба, бях зашеметен. Те бяха създадени от човек, който не се "задържа" много в измерението и реалността, в които живеят повечето хора. Радвам се, че филмът имаше подобен успех.

Отплата

.: Освен с Мариса Томей, сте снимал и с други холивудски звезди - Вал Килмър, Джон Кюсак. Имахте ли личен контакт с тях?

Велислав Павлов: Да, поне с мен се държаха съвсем нормално, много земно. Както се казва, гледахме се спокойно в очите. Като изключим това, те са толкова популярни, че всеки има право да се държи както му харесва. Мариса Томей обаче наистина е страхотна (смее се).

.: Имате ли вече покани за нови участия в чужди продукции?

Велислав Павлов: Да, в момента чакам да разбера дали ще снимам в един американски филм за Втората световна война с Том Сайзмор и Вини Джоунс, който ще се реализира в България.

.: Очевидно е, че имате доста изяви и на големия екран. Все пак кое ви допада повече - киното или театъра?

Велислав Павлов: Още от дете си мечтаех да стана актьор именно заради киното. Впоследствие започнах да уча театър и усетих колко привлекателна е сцената. Имам късмет да играя, където ми харесва, защото винаги съм работел на свободна практика, а за мен тази свобода е най-важна, макар като такъв напоследък да не получавам много шансове за изява. Просто такава е системата у нас, но това е дълга тема.

През 2004 г. снимах една малка епизодична роля в американски филм на UFO Bulgaria и оттогава натрупах роли в около 30 филма, повечето чуждестранни продукции. През цялото това време играех и в театъра. Последната ми театрална роля (освен тази в "Рибарят и неговата душа", която изпълняваме от 2005 г.), беше Клавдий в "Хамлет" на Валерия Вълчева и Марий Росен през 2009 г. Изборът идва от само себе си - в момента работя повече в киното и това е най-голямото ми предизвикателство за момента.

Отплата

.: Възражда ли се българското кино или просто има ентусиазъм и временен импулс?

Велислав Павлов: Със сигурност има импулс, а доколко е временен, скоро ще разберем. По-важното е, че има хора, които знаят как да правят кино. Да се надяваме, че ще имаме вдъхновение, достатъчно средства и смелост да продължим в правилната посока.

.: Кой е най-големият проблем на българското кино и театър, за да може това да се случи?

Велислав Павлов: Едно от нещата, които бихме могли да правим по-добре за българското кино, е организацията. От нея зависи как ще бъдат похарчени средствата, колко време се отделя за работата и това да съумееш да правиш възможно най-малко компромиси с идеите и качеството. Грижата за екипа, който снима по 12 часа на ден, също е много важна.

Да, всичко е въпрос на бюджет, а сега както знаем, е много удобно да бъдем в криза. Но както се учим в движение да си пишем сценариите, как да играем и как да снимаме и режисираме, ще се научим и на това.

Колкото до театъра - имаме много артисти с идеи и талант, които трудно се добират до сцената, макар в крайна сметка това също да е част от играта. Не знам дали повечето хора са наясно, че много талантливи хора не искат да работят на щат в театъра, за да получават мизерна заплата.

Това е основната причина да искат да са независими. Има някаква смешна система с някакви бюджети, при която дори парите, които си изкарал с договор за хонорар закъсняват с по един месец. Не съм флагманът на българския независим театър, но е добре да правим каквото можем сега и да се надяваме, че един ден тези усилия ще ни се отплатят.

.: Какъв тип кино харесвате? И в какъв филм мечтаете да се снимате?

Велислав Павлов: Много ми допадат заглавията на Пол Томас Андерсън и Дейвид Финчър, също така харесвам Дейвид Линч и киното на Кшищоф Кешловски. Обичам много и филмите от 80-те - имам носталгия към това време. Иначе последният филм, който ме покори изцяло, беше Bronson на Никълъс Рефн - режисьорът на Drive. Том Харди, с когото съм се снимал и познавам лично, направо ме зашемети с изпълнението си. А в какъв филм мечтая да се снимам? Вече не мечтая, снимам се в "Отплата".


Сподели.