"Златна ракла" с нова категория

Pinterest LinkedIn +

32-то издание на престижния телевизионен фестивал "Златна ракла", което ще се проведе от 29 октомври до 3 ноември в Пловдив, ще предложи на участници и зрители нова категория "телевизионни репортажи", обособена в нов четвърти раздел от програмата на форума.

"Идеята за тази нова категория е възникнала от няколко години", каза на пресконференция директорът на фестивала Мария Илиева. "Често документални филми се явяват с такива кратки репортажни форми, които са наистина истинската телевизия и затова решихме да отделим един четвърти раздел", допълни Илиева.

За конкурсната програма тази година заявка са дали 140 програми, от които селекционна комисия е подбрала 79. От българска страна ще се състезават общо 22 филма в четирите категории. 66 телевизионни организации и продуценти от 23 държави ще участват във фестивала като цяло.

В първи раздел на конкурса "телевизионни филми и мини-сериали за възрастни" ще се състезават 31 филма, във втори раздел "телевизионни филми и мини-сериали за деца и юноши" - 10 филма, в трети раздел "телевизионни документални филми" - 25, а в най-новия раздел - 14 репортажа.

Програмите ще бъдат оценявани от международни журита, а по традиция председателите ще са българи.

"Трети и четвърти раздел ще бъдат оценявани от едно общо по-голямо жури от 5 човека, като много се радваме, че да бъде председател на прие известната репортерка Елена Йончева", коментира директорът на "Златна ракла". "Мисля, че именно тя трябва да бъде председател на първото жури."


Патрик Сандрен от Френския културен институт и режисьорът Явор Гърдев също отговаряха на въпроси по време на пресконференцията. Снимка: Avtora.com

Специални гости на фестивала ще са директорът на Мосфилм - Карен Шахназаров и Любиша Самарджич, чиито филми ще бъдат представени в специална панорама.

Сподели.