"Златен глобус" 2019: победителите

Pinterest LinkedIn +

Тази нощ за 76-ти път бяха раздадени наградите за кино и телевизионни продукции "Златен глобус". На церемонията, която се състоя в Бевърли Хилс, бяха връчени статуетки в общо 14 филмови и 11 телевизионни категории.

При драматичните кино роли като най-добър актьор беше отличен Рами Малек за превъплъщението си в образа на Фреди Меркюри във филма "Бохемска рапсодия", който от своя страна беше обявен за най-добрия драматичен филм на годината. При дамите за най-добра драматична актриса беше посочена ветеранката Глен Клоуз за ролята си в "Съпругата".

Сред комедийните звезди най-добра актриса във филмова комедия или мюзикъл стана Оливия Колман за ролята си във "Фаворитката", а Крисчън Бейл грабна мъжкия еквивалент на отличието с превъплъщението си във "Вице" (Vice).


Големият победител тази година обаче е филмът "Златната книга", който беше отличен с три награди: за най-добър филм комедия или мюзикъл, за най-добър сценарий (Ник Валелонга, Брайън Къри и Питър Фарели) и за най-добър актьор в поддържаща роля (Махершала Али).

Филмът разказва за 60-те години на миналия век в САЩ. Сюжетът се завърта около Тони Лип, италиано-американски охранител, който е нает за шофьор и бодигард на известния афроамерикански джаз пианист Дон Шърли по време на турнето му в консервативния американски Юг. Двамата използват пътеводител, известен като "Зелената книга на негро пътешественика". Той е списван години наред от цветнокожия пощальон от Ню Йорк Виктор Грийн и представя местата, в които се приемат цветнокожи пътници. Наръчникът е известен като Библията на цветнокожия пътник.

Филмът на Алфонсо Куарон "Рома" получи две награди "Златен глобус": за най-добър чужд филм и за най-добра ресижура. Лентата, която е вдъхновена от живота на самия режисьор, също е с ретро сюжет, който разказва историята на мексиканско семейство през 70-те години на миналия век. Действието във филма се развива в квартала "Рома" на мексиканската столица, откъдето идва и заглавието му. Филмът вече беше отличен и с две статуетки "Златен лъв" на Кинофестивала във Венеция миналата година.

Изненадващо за мнозина, широко рекламираната музикална лента "Роди се звезда" с участието на Лейди Гага и Брадли Купър, който е и режисьор на филма, получи само една награда – за песен от филм. Това обаче не попречи на скандалната Лейди Гага да прикове вниманието върху себе си със зашеметяващ тоалет: 
Лейди Гага по време на наградите

В телевизионните категории две продукции получиха по две отличия: "Методът "Комински" и "Убийството на Джани Версаче". Вижте пълния списък на тазгодишните носители на "Златен глобус":

Филмови категории

- Най-добър филм - драма - "Бохемска рапсодия"
- Най-добра актриса във филмова драма - Глен Клоуз за "Съпругата"
- Най-добър актьор във филмова драма - Рами Малек за "Бохемска рапсодия"
- Най-добър филм - комедия или мюзикъл - "Зелената книга"
- Най-добра актриса във филмова комедия или мюзикъл - Оливия Колман за "Фаворитката"
- Най-добър актьор във филмова комедия или мюзикъл - Крисчън Бейл за "Вице" (Vice)
- Най-добра актриса в поддържаща роля - Реджина Кинг за "Ако Бийл стрийт можеше да говори"
- Най-добър актьор в поддържаща роля - Махершала Али за "Зелената книга"
- Най-добър режисьор - Алфонсо Куарон за "Рома"
- Най-добър сценарий - Ник Валелонга, Брайън Къри и Питър Фарели за "Зелената книга"
- Най-добър чуждоезичен филм - "Рома"
- Най-добра анимация - "Спайдърмен: В Спайди-вселената"
- Оригинална музика - Джъстин Хъруиц за "Първият човек"
- Песен от филм - "Shallow" от "Роди се звезда"

Телевизионни категории

- Най-добра телевизионна драма - "Американците"
- Най-добра актриса в телевизионна драма - Сандра Оу за "Убивайки Ийв"
- Най-добър актьор в телевизионна драма - Ричард Мадън за "Бодигард"
- Най-добра телевизионна комедия - "Методът Комински"
- Най-добра актриса в телевизионна комедия - Рейчъл Броснахан за "Удивителната госпожа Мейзъл"
- Най-добър актьор в телевизионна комедия - Майкъл Дъглас за "Методът Комински"
- Най-добър лимитиран сериал или телевизионен филм - "Убийството на Джани Версаче": Американска криминална история"
- Най-добра актриса в лимитиран сериал или телевизионен филм - Патриша Аркет за "Бягство по учебник"
- Най-добър актьор в лимитиран сериал или телевизионен филм - Дарън Крис за "Убийството на Джани Версаче": Американска криминална история"
- Най-добра актриса в поддържаща роля в лимитиран сериал или телевизионен филм - Патриша Кларксън за "Отворени рани"
- Най-добър актьор в поддържаща роля в лимитиран сериал или телевизионен филм - Бен Уишоу за "Един много английски скандал".
Сподели.