Zero Dark Thirty - патриотичен трилър на лов за кинонагради

Pinterest LinkedIn +

Когато през 2010 г. Катрин Бигълоу (Kathryn Bigelow) спечели първия си Оскар за Най-добър режисьор, фокусът моментално се отмести от филма The Hurt Locker (Войната е опиат) върху факта, че тя е първата жена-режисьор, спечелила наградата.

Три години по-късно Бигълоу отново влиза в битката за престижните награди с друга военна драма – Zero Dark Thirty (Враг номер едно), като този път продукцията е много по-амбициозна, а зрителите - с по-големи очаквания.

Когато режисьорката започва да пише сценария на филма заедно с Марк Боул (Mark Boal), двамата решават да се фокусират върху битката за Тора Бора, където се предполага, че се крие Осама бин Ладен през 2001 г.


На 1 май 2011 г. обаче президентът на САЩ Барак Обама обявява в официално изявление, че един от най-издирваните терористи в света е убит в Абботабад, Пакистан и това променя плановете за филма.

Новата идея, която Бигълоу реализира в крайния вариант на Zero Dark Thirty, разказва историята на Мая – анализаторка от ЦРУ, която води десетгодишното преследване на Осама бин Ладен до залавянето му през 2011 г.

За главните роли Бигълоу разчита на Джесика Частейн (Jessica Chastain), Джейсън Кларк (Jason Clarke), Кайл Чандлър (Kyle Chandler), Джеймс Гандолфини (James Gandolfini) и др.

Без съмнение голямата звезда на филма е брилянтната Джесика Частейн. Актрисата се утвърди сред най-талантливите в Холивуд, а също и сред най-трудолюбивите, влагайки изключителни усилия при изучаването на всяка своя героиня.

Спечелилата Златен глобус за ролята си на Мая актриса успява да изнесе целия филм върху плещите си, измествайки фокуса от военната тематика върху драмата, която преживява героинята.
Факт е, че в съвременното кино се срещат може би не изключително рядко, но със сигурност не и често героини, които да заемат централната роля във филм. Бигълоу и Частейн определено успяват да изградят такъв персонаж, който също така е и символично отдаване на чест към реалната личност, върху която е изграден образът.

Въпреки че последният половин час на Zero Dark Thirty се концентрира върху мисията по залавянето на Осама бин Ладен, екипът се е постарал да погледне по-скоро обективно на случилото се, което можем само да предполагаме колко трудно е за американците.

Без съмнение обаче филмът е направен именно за преживелите ужаса от атаките в Ню Йорк на 11 септември 2001 г. и една от главните му цели е да отдаде заслужената чест на хора, чиито самоличности не могат да се разкрият.
От една страна Zero Dark Thirty има добри шансове да спечели желания Оскар за Най-добър филм, като се има предвид патриотичната му тематика. Сред конкурентите му обаче са и други филми, вдъхновени от реални събития и личности от американската история, като Lincoln (Линкълн) и Argo (Арго).

Академията вече доказа, че обича Катрин Бигълоу, а Джесика Частейн отдавна е от големите фаворитки както на публиката, така и на критиците, така че остава на 24 февруари да разберем дали тези фактори ще се окажат достатъчни за Zero Dark Thirty.

Сподели.