"Зазоряване" - Стефани Майър

Pinterest LinkedIn +

Автор: Стефани Майър


Издател: Егмонт България
Раздел: Фантастика, фентъзи, хорър

За книгата:

"Зазоряване" е четвъртият и последен роман от поредицата за необичайната любов между вампир и смъртно момиче. Поредица, родила се от сън, която преобръща клишетата за вампирите и придава смисъл на всички клишета за любовта. Защото в света на Стефани Майър, вампирите са способни да обичат така, както може да обича само човек, а хората - пак заради любовта, са готови да изоставят и най-важното от човешката си същност - самия живот.

Още по-напрегната и по-емоционална от първите три романа, последната книга безспорно е най-чаканото заглавие от сагата. "Зазоряване" предлага нови гледни точки, неочаквани обрати и неподозирани разкрития. Разтърсващ край на една история за безкрайната любов.
 
Книгата е разделена на три части, като втората е през погледа на Джейкъб Блак. Романът бе пуснат в продажба на 2 август 2008 година със специално среднощно парти в голям брой книжарници. От първоначалните 3,7 милиона копия, 1,3 от тях са продадени в рамките на 24 часа.

Сюжет:

В първата част на книгата се разглежда сватбата на Бела и Едуард, а след това и меденият им месец, прекаран на остров близо до Бразилия, притежаван от майката на Едуард - Есме. Едуард изпълнява желанието на Бела и прави любов с нея.

Скоро след това тя установява, че е бременна, което бива потвърдено от Карлайл. Понеже е загрижен за здравето на Бела, Едуард иска тя да направи аборт, но в крайна сметка Бела решава да задържи детето и се обръща за помощ към Розали, знаейки, че тя винаги е искала деца.

Втората част представя периода от бременността на Бела до раждането на детето й, но от гледната точка на Джейкъб. Подозирайки каква опасност би могло да крие новороденото, глутницата върколаци планува да го убие, дори това да струва живота на Бела. Джейкъб не е съгласен с решението и напуска глутницата, като създава своя заедно със Сет и Лия Клиъруотър.

Третата част се връща към гледната точка на Бела, превърната във вампир и наслаждаваща се на живота и способностите си.

Сподели.