Застрашени ли са малките коли от изчезване

Pinterest LinkedIn +

Пазарът на автомобили се променя и това може да се окаже заплаха за по-малките и компактни модели. Това предупреждават анализаторите от "Sanford C. Bernstein", цитирани от "Automotive News Europe".

Причината са новите, по-строги правила за вредните емисии и повишаването на сигурността на автомобилите в ЕС. Те изискват доста промени, което ще доведе до добавянето на техника за хиляди евро към всеки автомобил.

При големите модели това не е чак такъв проблем, защото цените им са по-високи и имат по-големи маржове. При малките модели обаче това не е така. Те са насочени към по-ограничен пазар, цените са възможно най-ниски и рязкото им повишаване с няколко хиляди ще направи тези модели неатрактивни. Затова анализаторите прогнозират, че има риск много компании просто да изоставят малките коли.

Вече има и подобни индикации. Ford Ka+ ще бъде спрян, "Peugeot" и "Citroen" обмислят бъдещето на 108 и С1. VW и останалите брандове на групата също гледат към пренасочване на малките коли от ранга на Up към изцяло електрически модели.

Според анализаторите обаче промените може да обхванат и колите от ранга на VW Polo, Audi A1, Skoda Fabia, Seat Ibiza и т.н. Това са модели от обща платформа, която регистрира големи общи продажби, но ще им е трудно в новата ситуация. За да се вместят в новите изисквания за вредните емисии, повечето модели ще трябва да имат някаква форма на хибрид. Най-евтината версия ще увеличи цената на една кола с около 1000 евро, а plug-in хибрид технология е 5000 евро по-скъпа.

Междувременно средната продажна цена на малките коли в Европа е между 14000 и 17000 евро. Печалбата за производителите от тези модели е съвсем малка, а клиентите не биха дали с хиляди евро повече. Затова ситуацията ще е трудна и малките модели може да бъдат изоставени за сметка на по-големите и скъпите, освен ако компаниите не намерят друго решение да се вместят в регулациите, като успеят да запазят поскъпването максимално ниско.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.