Защо е важно да посетите Корея? - част 2

Pinterest LinkedIn +

Корея се намира на повече от 8 000 км от България. Това се пада горе-долу на другия край на света, но открихме няколко важни причини, заради които си струва да я посетите.

Вече ви разказахме за първите няколко, вижте и останалите:

.: 7. Храната

Дори да сте обиколили целия свят, няма как да не се впечатлите от многообразната, цветна и вкусна корейска кухня.А най-хубавото в Корея е, че една храна никога не идва сама! Обикновено с основното ястие вървят много разядки, от които задължително е кимчито (люта корейска трушия от зеле) – на масата настава такава пъстрота и разкош, че веднага разбираш защо хората решават да снимат храната си.

Ще се изумите колко много неща могат да се превърнат във вкусни ястия – ядки, корени, дори и папрат! Ще се изненадате също, че и корейците като нас обичат да си хапват свински ушички, краченца и шкембе! Въобще корейската кухня е едно от нещата, заради които си заслужава да изминете 8 000 км. Няма да съжалявате, гарантираме!

.: 8. Редът

Ред означава всичко да си е на мястото и да е ясно как функционира. В Корея ще се убедите, че това не е мираж и глезотия, а нормалният начин за случване на нещата. Един от нагледните примери, които ще ви убедят в това, е провеждането на протест в центъра на Сеул, в който живеят повече от 10 млн души.

Спиране на движението в центъра, организация на протеста и маршрута на няколко хиляди души и следене за спазването на обществения ред – това се случва без изобщо да забележите как няколкостотин полицаи се прегрупират или по каква команда правят кордон за пресичане и го затварят няколко минути по-късно.

Всичко е толкова добре организирано, че някакси ти става интересно да се движиш по правилата на играта. И няма да повярвате, но всичко това е гарнирано с обичайното за корейското общество уважение към по-възрастните и към всички граждани въобще – никой не вика и никой не нагрубява другия!

А сега си спомнете какво става в София, когато се затвори движението на Орлов мост, и как се държат нашите полицаи по време на протести...


.: 9. Пушачите

Корея е една от най-пушещите нации – факт! Много хора откриват корените на този порок във факта, че доскоро в казармата цигарите са били безплатни за войниците, а ако военната ти служба е 3 години, имаш прекалено много време да пропушиш. С две думи – влизат ученици, излизат пушачи.

Доста прецакващо, при положение че тютюнопушенето е официално забранено в Корея и единствените позволени за пушене места освен казармите са ето тези стъклени аквариуми по улиците. Зад витрините им можеш да тровиш себе си и другите пушачи колкото си искаш, осигурили са ти даже и телевизор, но нямаш право да го правиш извън тях и на обществени места.

И, да, понякога, но много рядко, можеш да видиш някой да пуши по улиците, но не и в заведенията. Абе, кофти работа е да си пушач в Корея.

.: 10. Да видите какво означава да няма необработена земя


Корея е рай за предаване като "Бразди"! Може да не ви се струва голяма работа на пръв поглед, но няма как да не ви направи впечатление отношението на корейците към земята като към богатство. И не е чудно, че корейците, които посещават страната ни, са потресени от нашите пустеещи земи.

Може би заради факта, че в Корея 50 млн. души живеят на територия колкото България, там всяка педя земя се цени като злато и няма да видите и 1 кв.м. необработена площ!

То и тук е било така, но преди да си изберем други ценности, за които в момента не се сещаме...

 

.: 11. Как се прави от нищо нещо

На много места в Корея ще се запитате как е възможно това да е нещо, от което местните изкарват пари. И първоначалната надсмешка ще се смени бързо с типичната балканска завист, когато разберете, че може от нищо да направиш нещо.

Един от най-прозаичните примери за това е изоставената златна мина в Гуангмьонг, която общината превръща в туристически обект с исторически кътове, аквариуми, златни риби и статуи, 3D mapping и, забележете, концертна зала. Това на пръв поглед дребно и наивно усилие, съчетано с достатъчно адекватна реклама, променя изцяло икономиката на региона. Само през 2016 г. тази атракция е привлякла 1 420 000 туристи (преди този проект туристите в региона едва са достигали 3 000) и повече от 4 млн. долара приходи в местната хазна.

Тук цъкаме удивено с език, броим изоставените обекти в България (начело с чинията на Бузлуджа) и се чудим кога хората, от които зависи това да започне да се случва и у нас, ще започнат да мислят малко по-напредничаво.

.: 12. За да преосмислите отношението си към… тоалетните 

Тоалетните не са това, което бяха! В Корея тоалетните чинии вече са в ХХII век и могат да правят почти всичко (ако разбирате какво пише на копчетата, използвайте ги, в противен случай не експериментирайте!).

Никога не сте предполагали, че на тях може да се посвети дори... музей! Ако отидете в град Сууон, ще се убедите с очите си. Преди няколко години един човек решава да построи къща за семейството си във формата на тоалетна чиния. Уви, не му е било писано да живее дълго след това, а семейството му явно не е споделяло тоалетната му страст и е превърнало къщата в музей.

На бас, че за първи път чувате и за Световната асоциация на тоалетните, нали? За много хора по света отделянето не е табу и всяка година делегати от много страни обсъждат важни тоалетни въпроси. Затова и музеят на акото в Корея не е кой знае каква сензация, но все пак е любопитно място за посещение и има какво да се види там!

 

.: 13. Българин е една от най-популярните звезди на корейския шоубизнес

Да, вярвате ли или не, българин е една от най-популярните личности в Южна Корея. Михал Ашминов, известен там като шеф Микаел, е собственик на единствения български ресторант в Сеул и е един от основните готвачи в най-гледаното кулинарно шоу "Погрижи се за хладилника ми".


Невъзможно е да отидете в Корея, да кажете, че сте българин, и да не ви попитат с възхищение за шеф Микаел! А ако успеете да си намерите място в ресторанта му без резервация, ще видите, че повечето посетители са там не само за да опитат екзотичната българска храна, но и за да се запознаят с него.

Наричаме го на шега "Стоичков на Корейския полуостров", но истината е, че е един от най-добрите български културни посланици по света!

 

С две думи - непременно посетете Корея, за да се уверите в нещата, които прочетохте, а и за да ни помогнете да ги допълним!

Сподели.