Защо котките мъркат? Отговарят специалист и любител...

Pinterest LinkedIn +

Мъркаща котка = щастлива котка. Но каква е цялата история?

Котките са известни с това, че често са студени, непредсказуеми и не толкова приятелски настроени като кучетата (просто попитайте всеки собственик на котка с непровокирана драскотина по тялото). Дори те обаче имат добри дни, в които ни карат да се чувстваме уютно и щастливи край малката вибрираща топка от козина. И ние знаем: мъркаща котка = щастлива котка. Но каква е цялата история?

Защо котките мъркат?

Гудрън Равец, президент на Британската ветеринарна асоциация, казва, че животните търсят начин да комуникират с нас.

"Кучетата размахват опашките си, а котките мъркат. Обикновено това значи, че са доволни и щастливи", казва тя пред "Wired".

Анита Келси, любителка на котките, се съгласява, че всичко опира до желанието на малките четириноги да общуват с нас и че бихме могли да приемем мъркането като една заслужена награда за нашите грижи.

Но Равец и Келси предупреждават, че не всички мъркащи са щастливи, а доста често търсят начин да се успокоят.

"Те могат да се раздразнят, когато не се чувстват добре, и това може да бъде механизъм за малко повече спокойствие и сила", разясняват те. Котките често мъркат, когато раждат и изпитват тревога, както и при посещение при ветеранар.

Но не е изненадващо, че търсят много внимание, и това обикновено е причината за вокалните им изпълнения. Те просто се опитват да изразят своите чувства.

Как да разберем дали са щастливи, или тъжни?

Това не е точна наука, просто трябва да обърнем внимание на контекста и обстоятелствата, казват експертите.

"Трябва да сте в състояние да отгатнете как се чувстват според ситуацията, в която се намират", посочва Равец.

"Ако една котка мърка пред вратата, тя вероятно иска да излезе навън или има нещо извън нея, което привлича вниманието ù – дори да е храна", отбелязва тя. Така че ако искате да угодите на котката си, по-добре да опознаете нейните различни тоналности. Котките имат свой собствен уникален стил, както ние имаме своя собствен глас. Добрата новина е, че можем да опитаме да общуваме с тях, дори да останем неразбрани.

Освен това котките могат да "плачат", когато искат храна, и да бъдат доста шумни, когато са в "палавия" си сезон. Но Равец обяснява, че езикът на тялото на своенравните животинки също може да ни покаже как се чувстват те, а хората трябва да се научат да го тълкуват.

"Те са много изразителни с лицето и ушите си. Свитата котка с прибрани уши е тази, която се чувства застрашена и потенциално може да нападне. Една щастлива котка седи изправена, с отпуснати уши. Те са много добри комуникатори, а лицата и тялата им могат да ни кажат дали са щастливи, или тревожни, дали ще се хвърлят в атака и дали се чувстват сигурни", казва тя.

Сподели.