Защо е важно да посетите Корея? – част 1

Pinterest LinkedIn +

Корея се намира на повече от 8 000 км от България. Това се пада горе-долу на другия край на света, но открихме няколко важни причини, заради които си струва да я посетите.

.: 1. Милиони корейци ежедневно споменават България, поръчвайки си мляко за пиене "Булгарис" 

Едно от малкото неща, които корейците знаят за България, е, че живеем дълго и това най-вероятно се дължи на киселото мляко. По някаква странна причина за тази зависимост е започнало да се говори покрай участието ни в Олимпийските игри в Сеул през 1988 г.

Явно дълголетието се сторва примамливо на корейците и те започват масово да произвеждат и да ядат кисело мляко – във всякакви разновидности, но най-вече подсладено. Едно от най-популярните кисели млека за пиене е това на снимката, което се казва "Булгарис".

Днес бактерията Lactobacillus bulgaricus се внася официално в Корея, можеш да си я купиш от аптеките, а много корейци имат машини за правене на кисело мляко в домовете си.

 

.: 2. Народните носии

Хубаво е да посетите Корея, за да разберете, че да носиш народна носия може да е модерно, атрактивно и удобно!

Ще видите хора в народни носии (ханбок) не само в дворци и исторически места, но и в ежедневието – изобщо няма нищо странно в това да видиш човек в народна носия в градския транспорт или по улиците! А цветовете и пищността им създават настроение не само на този, който ги носи.

Те и българските народни носии са такива, но ще мине доста време, докато осъзнаем, че имат място и в ежедневието, а не само в историята ни.

.: 3. Числото 4

Няма сила на този свят, която да накара корейците да живеят на четвърти етаж. Просто защото не им харесва как звучи. Причината? Eтажите в корейския език се броят с китайски числа, а числото 4 на китайски звучи като "смърт" на корейски!

Това е голямо затруднение, безспорно, но корейците са решили проблема, като са премахнали четвъртите етажи от хотели и обществени сгради. Тези, на които не им се рискува, са премахнали и 14-те етажи, и 24-те и т.н.

Разбира се, законите на физиката са много по-силни от суеверието на корейците и четвърти етаж все пак съществува - просто го наричат пети.

Сигурно ще намерите някой непукист, който е нарекъл четвъртия етаж с истинското му име, но надали останалите гледат с добро око на него и на революционното му мислене.

 

.: 4. Да сте подготвени за ерата, в която мъжете ще са по-суетни от жените

В България мъж да се грижи за външния си вид твърде много е притеснителен признак. В Корея обаче мъжете се стремят не само да са в крак с модата, но и да е очевадно, че обръщат сериозно внимание на външния си вид.

Там вече не е достатъчно да имаш изрядна прическа. Съревнованието и стремежът да си част от модните тенденции вкарват все повече мъже във фризьорските салони за боядисване на косите, а понякога ще ги видите и с грим и всевъзможни аксесоари.

Може би не е зле тази тенденция да се позабави малко в Азия, преди да стигне до Европа все пак...

.: 5. Азбуката

Корейската азбука Хангъл е създадена през 15-ти век и се използва на Корейския полуостров и в няколко китайски провинции. Но ако съдите по начина, по който корейците промотират азбуката си и се гордеят с нея, ще си помислите, че тя е най-древната и с нея пише целият свят...

Или поне 300 млн. души, колкото използват кирилицата, която пък е създадена през 9-ти век, което обаче не я прави по-оценена в България, а просто с 6 века по-неглижирана.

Статуи на създателя на корейската азбука крал Седжонг ще срещнете почти навсякъде, а рекламни материали и събития, посветени на азбуката, ще видите не само в Музея на Хангъл.

За сравнение: по света има повече паметници на Кирил и Методий, отколкото в България, а събития, посветени на азбуката, ще видите, ако от БАН организират нещо за 24 май. Да се смееш ли, да плачеш ли…


.: 6. Полицейските управления

Знаете как изглеждат полицейските участъци и служителите им в България, нали? А сега вижте как изглеждат в Корея!

На пръв поглед не ти стигат думите и житейският опит да обясниш това, което виждаш, но зад инфантилните фигурки, наподобяващи покемон-полицаи, се крие дълбок смисъл.

Идеята е хората да приемат полицаите като приятели, да не се притесняват да влязат в управленията и да знаят, че служителите там са готови да помогнат и са приятелски настроени по всяко време. Ако искате да откриете официалния фейсбук профил на корейската полиция, просто напишете в търсачката polinlove1 - всичко е сърца и любов!

Практиката показва, че това наистина е така, и често ще видите полицай, който носи възрастен човек на гръб до дома му или пренася тежки товари вместо обикновените граждани.

От всичко, по което се различаваме с корейците, това изглежда най-непостижимо у нас…

"ЗАЩО Е ВАЖНО ДА ПОСЕТИТЕ КОРЕЯ" – ЧАСТ 2

Сподели.