Защо "Часовникът на Страшния съд" е на 2,5 минути преди полунощ

Pinterest LinkedIn +

Стрелките, отброяващи времето до деня на Страшния съд, бяха изместени от 3 на 2,5 минути преди полунощ. Група учени решиха, че човечеството все повече се приближава към края си.

"Часовникът на Страшния съд" е създаден през 1947 година в отговор на ядрените заплахи от това време. Според борда на учените, които се занимават с атомна енергия, колкото по-близо е стрелката на минутите до полунощ, толкова по-близо сме до глобално бедствие.

За последно точно 2,5 минути преди полунощ е показвал часовникът през 1953 година, когато Съветският съюз и САЩ изпробваха водородни бомби.

Причините за сегашното преместване на стрелките са спадът на сигурността в световен план, коментарите на Доналд Тръмп за ядрените оръжия, вижданията му за климатичните промени и резкият възход на национализма.

САЩ Русия Doomsday Clock

Последното връщане на часовника назад беше направено през 1991 година, след края на Студената война. Той беше върнат от 10 на 17 минути преди полунощ. След това стрелките не са връщани, а само напредват през годините.

Дали британската хеви метъл група Iron Maiden е предвидила бъдещето ни...?


Сподели.