Започва поредното издание на Киномания

Pinterest LinkedIn +

18-то издание на световната кинопанорама се представя с нов съорганизатор – екипът на София Филм Фест. Умножените усилия допълват образа на Киномания със следната статистика: 62 филма, от които 36 специално договорени и показани само на Киномания`04.Програмата е разделена на няколко рубрики.

ОТКРИВАНЕ/ЗАКРИВАНЕ
Официалното откриване е на 5 ноември от 19.30 ч. в зала 1 с премиерната прожекция на българския игрален филм “Изпепеляване”, носител на няколко награди от тазгодишния фестивал “Златната роза”, включително и на голямата награда, както и награди от фестивалите “Любовта е лудост” – Варна и “Златна ракла” – Пловдив.

“Откраднати очи” е вторият режисьорски филм на Радослав Спасов, съсценарист и автор на идеята е Нери Терзиева. Това е филмът, с който официално се закрива Киномания`04 и е първото му представяне пред зрители!

ФЕСТИВАЛ НА ФЕСТИВАЛИТЕ е обединяващо определение за филмите включени в тази рубрика – заглавия представени в конкурсни програми, носители на награди от престижни кинофестивали. “Златна палма” от Кан – “Слон” (реж. Гюс ван Сант), “Фаренхайт 9/11” (реж. Майкъл Мур”), “Гимназията Кълъмбайн” (реж. Майкъл Мур) – “Оскар”, “Сезар”, Спецална награда от Кан, “Американски разкош” (реж. Шари Берман и Роберт Пулчини) – Сънданс, награда на ФИПРЕССИ от Кан, “Докосване до пустотата” (реж. Кевин Макдоналд) – за най-добър британски филм на британската академия, “Малката Лили” – Чикаго`03

МЕЖДУНАРОДНА ПАНОРАМА – включва горещи хитове и филми, както на утвърдени, така и на талантливи млади режисьори. “Трупата” е най-новият филм на класика на американското кино Робърт Олтман, посветен на предизвикателния свят на балета. Изненада! Той има и своята българска нишка – участието на актьора Ясен Пеянков, който от дълги години работи в авторитетния американски репертоарен Steppenwolf Theatre в Чикаго. Един от създаделите на трупата е актьорът Джон Малкович. Най-любопитното е, че Олтман специално написва ролята за Пеянков, ученик на Крикор Азарян от НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, след като го забелязва и оценява на кастинга за филма. “Братята тигри” на Жан-Жак Ано, “Убий Бил – част 2”, “Пинокио” на Роберто Бенини, “Ще танцуваме ли?” с Ричард Гиър, Дженифър Лопес и Сюзън Сарандън, “Манджурският кандидат” на Джонатан Деми, режисьорският дебют на продуцента на Гай Ричи – Матю Воън с Layer Cake, Олег Янковски с режисьорския си филм “Ела да ме видиш”- са филмите, които дават характеристика рубриката.

На Киномания`04 очакваме режисьорите Любиша Самарджич с “Гъше перо”, Карен Шахназаров с “Конник на име смърт”и Менахем Голан – “Завръщане от Индия” да представят своите продукции.

СПЕЦИАЛНИ ПРОГРАМИ И РЕТРОСПЕКТИВИ
Българските кинозрители ще имат възможността да видят първите три филма на най-горещото име в новото германско кино – режисьора Фатих Акин. Той спечели заслужено “Златна мечка” на тазгодишното Берлинале с филма “С глава в стената”. Ще покажем дебюта му “Кратко и безболезнено”, както и “През юли” и “Солино”.

Френската програма включва филмите “Комедия на невинността”, “Стаята на офицерите” и “Чети по устните ми” и е в контекста на срещата на българските собственици на киносалони и българските дистрибутори на европейско кино с г-жа Маркета Колен-Ходувска, представител на веригата от европейски киносалони Европа Синемас, и г-н Ален Беграмиан, представител на Френския филмов център, организирана от Френския културен институт в София.

През последните години неотменно в програмата на Киномания се представя съвременното корейско кино. Тази година филмите са три - “Огнени багри” – награда за режисура от Кан`02, “На път към дома” с награда от Сан Себастиан, “Муса” – Торонто`01.

Ондржичек – Форман е почти пълно представяне на емблематичния тандем. Поводът е 75-годишнината на оператора Мирослав Ондржичек.

Българска национална филмотека, съвместно с Полския институт ни партнират в представянето на уникалната ретроспектива на легендарния полски режисьор Кшищоф Кешловски, включваща цели 16 филма! За първи път в България ще видим на кино “Двойнственият живот на Вероник” и всички 10 серии на “Декалог”! Освен тях са включени “Три цвята: синьо, бяло, червено”, “Кратък филм за любовта” и “Кинолюбител”
Последните три ретроспективи са по инициатива на Дом на киното.

В рамките на Киномания`04 ще се състои още една конференция, организирана от катедра “Кинознание” НАТФИЗ на тема: “Старо кино” – нови медии – “нови зрители”.

Киномания`04 и тази година може да бъде посетена на интернет страницата www.kinomania.gbg.bg

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.