Започна музикалният фестивал "Пиано Екстраваганца"

Pinterest LinkedIn +

Седмият музикален фестивал "Пиано Екстраваганца" стартира с пресконференция в Полския институт в София. По време на откриването свириха младите таланти Георги Василев и Констанца Дюлгерова.

Концертите започват от днес и ще продължават до 6 октомври в три зали в Централния военен клуб, в Националната опера и в Аулата на Софийския университет. В програмата на фестивала са включени 6 клавирни рецитала, 2 камерни концерта, 2 джазови концерта, ден на отворените врати за деца и възрастни и една премиера на документален филм за Астор Пиацола. В рамките на инициативата ще се проведат три допълнителни образователни инициативи, чиято цел е да създадат платформа за неформално, но качествено образование и пиано култура за младите таланти у нас.

Млади таланти ще имат възможност да се срещнат с изявени творци в деня на отворените врати. А майсторските класове за напреднали е формат, насочен към развитието на бъдещите български звезди на сцената.

Ще се проведе и ден на младите лауреати, в който младите български таланти и публика ще се запознаят неформално с международно известни артисти с доказано майсторство, поканени за участие във фестивала.

Три от водещите световни имена на пианото присъстват в програмата на концертите: австриецът Инголф Вундер, един от най-нашумелите млади пианисти; българската звезда Евгени Божанов, който в момента е чест гост на най-престижните световни сцени; руският пианист и композитор Вячеслав Грязнов, наследник на великата руска традиция на композитори-пианисти.

Участва още и 18-годишният китайски джаз и класически пианист А Бу, който е един от най-добрите интерпретатори в света на музиката на големия съвременен композитор Николай Капустин – един от малкото автори, който много умело съчетава класическите музикални форми с джаза. Концертът на А Бу е посветен на 80-годишния юбилей на маестро Капустин и ще предостави една изключителна възможност за българската публика да се наслади на музиката на този автор.

В колаборация с Италианския културен институт ще се представи и младата италианска пианистка Елоиза Кашо, възпитаничка на легендарната неаполитанска клавирна школа, дала на света цяла плеяда изключителни пианисти.

За всички концерти на фестивала ще бъде ползван роял от най-висок клас − YAMAHA CFX, собственост на сдружението "Виртуозно пиано", закупен със средства от дарителска кампания, реализирана от фондациите "Пиано Екстраваганца" и "Културни перспективи" през 2015 г.  

Сподели.