Закриха делото срещу Ларс фон Триер за нацистката му изцепка

Pinterest LinkedIn +

Във Франция бе официално закрито делото срещу скандалния режисьор Ларс фон Триер (Lars von Trier). Както е известно, през август 2011 година прокуратурата на френския град Грас заведе дело срещу датчанина след негово ужасяващо изказване на фестивала в Кан, в което той заяви, че "оправдава нацизма".

"Разбирам Хитлер. Това, което е направил е лошо, но мога да си го представя седнал в бункера в последните часове на живота си. Аз самият съм нацист", бяха точните думи на Фон Триер, които разбуниха духовете и станаха причина той да бъде изгонен от надпреварата.

Коментарът на режисьора дойде по време на пресконференция, на която той представяше новия си филм "Меланхолия" (Melancholia) заедно със звездата в него Кирстен Дънст (Kirsten Dunst).

След бурния скандал, Ларс фон Триер вече отказва да се появява на светски събития, на които бива награждаван, като в последния случай – на европейските кино награди, той изпрати съпругата си Бенте Фрог да прибере наградата му, а самата тя да го цитира "Ларс би искал да ви каже, че няма какво да ви каже".

Иначе френската прокуратура мотивира решението си да закрие делото срещу него, тъй като е било установено, че изказването му не е целяло да оправдае военните престъпления по време на нацизма. 


Сподели.