Естетика и порнография! Ларс фон Триер шокира с проекта "Нимфоманка"

Pinterest LinkedIn +

Едно от най-скандалните имена в света на седмото изкуство - Ларс фон Триер (Lars von Trier), е на път отново да "взриви" пуританите. Този път обаче, датчанинът е готов да стигне още по-далеч в това, което умее най-добре - да шокира широката публика.

Новият проект на режисьора носи красноречивото заглавие "Нимфоманка" и се съсредоточава върху "еротичната история на жена от нула до петдесет години". Макар и до този момент Фон Триер да е считан от мнозина за твърде хардкор с филми като "Антихрист" (Antichrist) или "Идиотите" (The Idiots), той обещава видяното дотук да е като "детска приказка" в сравнение с новото му предложение, което описва като "автентичен порно филм на изключително високо художествено ниво, със силна психологическа нишка и с изпълнени с дълбока чувственост персонажи".

Всъщност, желанието на режисьора да се насочи към порното датира още от фестивала в Кан тази година, когато той обяви на пресконференция, че вече работи над сценария му. Тогава с типичното си чувство за хумор, Фон Триер обяви, че бил подтикнат в желанието си от актрисата Кирстен Дънст, която била изключителна почитателка на подобен род филми, оставяйки я да се върти изчервена от неудобство на стола до него.

Засега е ясно само едно име, което ще участва в новия проект - сънародникът на режисьора - Стелан Скарсгард, който е един от най-близките му приятели от дълги години. Тепърва обаче, очакваме коя ще е звездата в главната женска роля - особено любопитен въпрос, като имаме предвид славата на Фон Триер пред жените, с които работи.

И Бьорк ("Танцьорка в мрака"), и Никол Кидман ("Догвил"), а вероятно скоро и Кирстен Дънст (Kirsten Dunst), го заклеймиха като "ужасен женомразец" и категорично отказаха да подновят някога занапред сътрудничеството си с него. Май единственото изключение до момента прави французойката Шарлот Гейнсбург, която е не по-малко ексцентрична личност и от самия Фон Триер.

Иначе темата за порнографията винаги е витаела в творчеството на режисьора - достатъчно е да си спомним "Идиотите", който е изпълнен със сцени на реалистичен полов акт или пък "Антихрист", в който освен на изложените на преден план мъжки и женски полови гениталии, станахме свидетели на толкова шокиращи епизоди, които дори и закорявал киноман не би приел хладнокръвно.

"Това ще е филм за секс, отклоненията от догмите, странните идеи и философията, в който се говори малко, а се показва много". От устата на всеки друг това би звучало просто любопитно. От устата на Ларс фон Триер обаче, това е обещание за нови екстремни преживявания... най-вече за ценители.


Сподели.