Законите на класическото обзавеждане: 10 стъпки към дом с изискан вкус

Pinterest LinkedIn +

Да заложите на класическо обзавеждане днес е вдъхновяващо решение, с което ще се отличите и ще създадете дом с изискан вкус.

През последните години тенденцията в обзавеждането премина границите на крайната екстравагантност и направи плавен завой обратно към традиционното излъчване. Това е напълно обяснимо, тъй като така нареченото излизане от рамките все по-често взе да ражда примери за лош вкус. В желанието си да сме различни и нестандартни понякога сме склонни да нарушим изисканата и хармонична атмосфера в дома си, а подобни демонстрации не водят до добри резултати. Те са крещящи и натрапчиви – несъмнено биват забелязвани, но съвсем отделна тема е усещането, което оставят след себе си.

Започваме отново да ценим деликатното и полъха на вечността, на непреходния стил, който има свойството да ни създава винаги уют и чувство за съвършенство. 

Следвайте тези 10 стъпки, ако се стремите да създадете интериор с класически дизайн:

  1. Семпла цветова схема

Ако сте привърженик на пастелните нюанси, тази точка ще ви зарадва. Тук се залага на бялото, бежовото и сивото, тоновете, които могат да бъдат използвани по-скоро за фон, отколкото като цвят.

Бихте могли включите и по-топлите варианти – пясъчен оттенък, маслиново дърво, кафяво. Полагането на такава боя гарантира спокойствие и нежност в пространството.

  1. Таванът – ключов елемент

Интериорът в класически стил акцентира върху тавана. Той трябва да е решен с материали от първо качество. Подходящи са фризовете, живописните изпълнения и употребата на скулптурни детайли. Колоните са много характерни – те придават неповторима визия с царствена осанка. Бъдете сигурни, че творите едно истинско произведение на изкуството!

  1. Подът

Още една част от дома ви, която заслужава специално отношение в случая. Не може просто да поставите балатум на земята, а трябва да привлечете погледите на всички – естественият паркет, мраморът, луксозният гранитогрес са удачен избор. Килимите не се избягват, както сме свикнали напоследък, а напротив – търсят се пищни и богати модели, които да респектират с изящната си изработка.

  1. Камина

Тя присъства в почти всяко жилище, което е обзаведено с класически мебели. Тя просто е неделим компонент от този интериорен стил. На пръв поглед само го допълва, но всъщност, след като я зърнем, вече не можем да си представим помещението без нея. Ако е облицована със скъп материал, това я прави още по-внушителна.     

  1. Масивни класически мебели

Няма спор, че дървесината трябва да е елегантна и с авторитетно присъствие. Мебелите фокусират вниманието и са в центъра на цялостната интериорна картина. Моделите им са масивни, тапицерията често е кожена, плюшена, памучна или сатенена. Съществено е да се знае, че се предпочитат дискретните шарки, едноцветните тонове и сдържаните форми.

  1. Орнаментите в осветлението

Освен че осветлението прави ярка заявка, то може да съдържа стъклени висулки и куполи. Полилеите са основен елемент в класическото обзавеждане. Не се прави компромис с тях, подбират се след дълъг размисъл и мотивиран избор. Някои лампи може да съдържат позлатени фрагменти или да са украсени с флорални мотиви.

  1. Стабилни аксесоари

Аксесоарите са солидни, но никога с излишни претенции. Те идват от античността и символизират духа на талантливите майстори през вековете. Картините трябва да са в рамки, които имат характер и излъчват стабилност, но умереността отново е основно кредо. Не пропускайте да подобрите с рамки и огледалата в дома си, подредете скулптури и антики.

  1. Масата и столовете

Вече споменахме, че класическите мебели изпъкват със своя непресъхващ чар, но масата и столовете трябва да се избират с определен подход. Представете си, че сядате на трон, а удобството не може да се опише с думи.

Ето това нека е водещият критерий, когато закупувате обзавеждането, използвано ежедневно у дома. Цялото семейство се събира на вечеря и обстановката е празнична (дори и без повод), горят свещи, а разговорите спонтанно стават задушевни. Стремете се да сътворите тази идеалистична представа и в реалността.   

  1. Завесите

Ако сте любител на характерните завеси от миналото, за вас няма да е проблем бързо да се ориентирате в разнообразието от предложения на пазара. Те могат да бъдат описани като плътни и тежки, понякога с декорация, и от платове, които ни удовлетворяват със своята мекота и блясък.

  1. По-скъпа инвестиция

Не пестете средства, когато говорим за интериор в духа на класиката. Обмислете разходите, които е наложително да направите, а след това се ограничете само там, където няма да нарушите описаните принципи.

Ако имате поглед върху глобалната концепция, може да си позволите и да потърсите заместители на някои скъпи вещи. Разходете се и до антикварните магазини, разгледайте какво предлагат и в сайтовете за втора употреба, защото може да вдъхнете нов живот на аксесоари, които току-виж се превърнали в талисманите на вашия дом.

Съвременни и класически мебели от Мирчеле – силата на непреходността!
Сподели.