Захари Бахаров, или как един български актьор достигна света на Game of Thrones

Pinterest LinkedIn +

Захари Бахаров за около десетина години си изгради репутацията на един от най-талантливите български актьори, а логично е и сред най-обичаните. Усилено развивайки кариера на всички фронтове, той има както множество театрални роли зад гърба си, така и участия в български и чуждестранни филми, сред които и Game of Thrones (Игра на тронове) на HBO.

Началото

По думите на Захари Бахаров, актьорското призвание идва сякаш на шега. Като част от поколението, изкарало тинейджърските си години в началото на Прехода, актьорът носи духа на бунта в себе си. Както казва Тайлър Дърдън обаче, това е поколение, което няма своя кауза, зад която да застане. Ученическите години на Бахаров минават в "хайманосване, пиене, пушене", а интерес към киното и театъра се появява чак към 10-11 клас, когато бъдещият актьор участва в първата си пиеса. От там идва и идеята да кандидатства в НАТФИЗ, където е приет в класа на проф. Надежда Сейкова. Едва ли е предполагал къде ще го отведе това неочаквано дори за него решение...

Театърът и киното

След като завършва НАТФИЗ, Бахаров малко по малко се утвърждава с роли в театъра. Пиесите, в които участва, са "Ромео и Жулиета", "Макбет", "Крал Лир" и "Хъшове". Играта му е оценена както от публиката, така и от критиците и това води до няколко отличия – две награди "Аскеер" през 2006 и 2009 г. и награда "Икар" за поддържаща мъжка роля в „Дон Жуан”.

Големият пробив на по-големия от братята Бахарови идва през 2008 г. с филма "Дзифт". В него актьорът влиза в ролята на Молеца – излязъл от затвора, той трябва да се приспособи към социалистическа София от 60-те години. Играта в "Дзифт" му носи много популярност, а с това и възможности за участие в множество нови филмови продукции.

Следват участия в няколко чуждестранни проекта, сред които Double Identity (Двойна самоличност) и Command Performance (Главно представление), в които участват Вал Килмър и Долф Лундгрен.

Една от най-силните години в кариерата на Захари Бахаров e 2011 г. Актьорът изиграва главната роля в българския филм Love.net, който става една от най-комерсиално успешните български продукции. Там той влиза в ролята на уверен в себе си журналист, който се вживява все едно пише за Rolling Stone, а всъщност забравя, че се намира в България.

Освен с тази си роля, Бахаров става може би най-популярен с персонажа си Иво Андонов от култовия сериал "Под прикритие", чийто пети сезон все още предстои.

Придавайки на героя многопластност и показвайки, че не всичко е черно и бяло, Бахаров създава един от най-обичаните персонажи в българския телевизионен ефир за последните години, а случайно или не, той отново е мафиот.

По-големият от братя Бахарови е в разцвета на силите си, а талантът му е безспорен. След като се превърна в една от големите звезди в "Под прикритие", напълно естествено сериалът не спира да се върти главно около неговия персонаж.

Същевременно ролите в театъра не спират, като в един от най-популярните спектакли със свое участие си партнира с Владимир Карамазов и Юлиан Вергов – "Спанак с картофи". Същото трио по-късно напълни театрални зали и с втора постановка, продуцирана от създадената от самите тях компания - "Три мечки" - ART.

Върховете в кариерата му обаче, достигат нови висини с роля в култовия фентъзи сериал Game of Thrones, чийто пети сезон дебютира през април 2015 г. 

Ролята на Бахаров е на Лобода - дивак от клана на Ден, герой описван като свиреп убиец, който никога не взема заложници. Това е и вероятно най-голямата възможност за пробив на Захари, който е първият българин с участие в мащабната продукция.

Как Захари Бахаров ще продължи с балансирането между малкия, големия екран и сцената, предстои да разберем. Спор няма обаче, че на всеки от трите фронта той се чувства като у дома си, което е добре дошло за многобройните му вече почитатели.

Сподели.