Задава се първата eSports Балканска лига

Pinterest LinkedIn +

Първата Балканска лига за професионални електронни спортове вече е факт. В нея участие взимат само 10 страни от югоизточния регион. В това число влиза и България, която разполага с едни от най-добрите отбори на Балканите. Планирани са няколко сезона, като вече са осигурени и наградните фондове за всеки от тях. В началото се стартира с най-добрите тимове в региона, но в следващите кампании ще има и квалификационни кръгове. В страницата на Silentbet може да проверите кои лицензирани букмейкъри ще проследят новосформираната лига. За момента са планирани турнири на само 2 игри, но се съобщава, че в бъдеще е възможна интеграцията и на други.

 

Какво включва Балканската eSports лига?

 

Като начало, нека споменем кои са игрите. Турнирите, които ще се проведат, ще бъдат на CS:GO и League of Legends – две от най-популярните игри в света на електронните спортове. В средата на Септември започва първият сезон на Counter Strike:Global Offensive. Планирани са още две издания, които ще се проведат в началото на новата година и в началото на Юни 2018. Стартът на битките в League of Legends ще бъде даден през Октомври. Вторият сезон ще се проведе в периода Март - Май следващата година, а началото на третото издание е планирано за Септември 2018. Балканската лига определено ще предизвика и ще засили интереса на почитателите на игрите в региона. Участието на български отбори ще накара родни букмейкъри, като Efbet и Winbet, да обърнат по-специално внимание на лигата и разпространението ѝ по родните ширини. За първия сезон на шампионата са поканени 8-те най-добри отбора в региона, но за следващите сезони ще има квалификационни кръгове. В тях ще може да участват всички желаещи претенденти да се класират за финалите.

ч

Как ще се провежда и какви са наградите?

 

Правилата, които ще опишем, ще бъдат валидни за първия сезон, понеже, както казахме, в следващите издания ще има квалификации. За първата титла ще спорят 8 отбора, които ще изиграят по една среща помежду си. По този начин за всеки тим се оформят по 7 сблъсъка. Форматът, по който ще се определят победителите, е 2 от 3 победи. Най-добрите 4 тима в класирането ще продължат към полуфиналите. Там първият ще играе срещу четвъртия, а вторият срещу третия. По този начин ще се определят финалистите. Те ще излъчат шампиона на изданието. Интересното е, че последните два отбора в класирането ще изпадат, което означава, че за втория сезон може да очакваме поне две дивизии на Балканската лига. Това ще я превърна в изключително атрактивна за участници и зрители.

 

Наградният фонд за всеки сезон е определен на $23 000 - най-големият в региона. Първенецът ще получи около $11 650, а вторият в класирането ще грабне близо половината на тази сума. За всички издания е осигурено финансиране на победителите, което надхвърля $135 000. Сумата е събрана, благодарение и на редицата спонсори, които се заеха с организирането на събитията. Сред тях е водещия букмейкър Betfair, познат и у нас със своите предложения. Различни телевизии и онлайн канали също ще помогнат за разпространението на шампионата, като излъчват битките пряко.

 

Към момента срещите от груповата фаза се играят онлайн, следейки се от организаторите на Балканската лига. По информация на Silentbet, финалите за първото издание на CS:GO ще се проведат в средата на Ноември, а 4-те тима ще се съберат в Белград. Там ще се определи шампиона. Балканската лига за електронни спортове е страхотна идея, която ще привлече сериозен медиен интерес от целия свят. Не е тайна, че индустрията бележи все по-голям ръст и феновете на игрите нарастват с бързи темпове. Очакват ни сериозни битки в Балканската лига, като можем да се надяваме за достойно българско участие, понеже разполагаме с едни от най-добрите отбори в региона.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.