Задава се осмото издание на колоездачното приключение "Дунав Ултра"

Pinterest LinkedIn +

На 2 септември в гр. Видин за 8-ма поред година ще се проведе промо събитието "Дунав Ултра". Тази година то е под надслов "Обратно при реката".

150 велосипедисти от България и Румъния се събират в старопрестолния град, за да стартират заедно и да изминат разстоянието на маршрута до крайната му точка - с. Дуранкулак (Община Шабла). Преходът е индивидуално предизвикателство за всеки и кауза за популяризиране на над 110 населени места в България, през които преминава траекторията на маршрута.

"Тази година сме свидетели на рекордно висок интерес към маршрута през целия сезон" - сподели Борис Бегъмов, основател на "Дунав Ултра". "Радва ни фактът, че в приключението се включват не само активни колоездачи, но и любители, начинаещи, дори семейства с деца. Както българите, така и чужденците се впечатляват най-вече от специфичната природа около Дунава, историческите забележителности и дунавската кухня. А вече и от нашата "Дунав Ултра" бира", допълва Бегъмов.

Всички най-интересни места по маршрута и много полезна информация за неговото т.нар. "селфгайдед" (самоорганизирано, бел. ред.) изминаване е представена в Мобилното приложение Dunav Ultra (налично за Android и iPhone). Интересни дейности, организирани съвместно с партньори и общини, също спомагат за ежегодно нарастващото любопитството към маршрута.

Част от топ забележителностите, през които преминава маршрутът "Дунав Ултра", са: крепостта "Баба Вида" във Видин, бирената фабрика в Лом, корабът "Радецки" в гр. Козлодуй, площад "Дико Илиев" в гр. Оряхово, античният град Улпия Ескус в с. Гиген, чешмата "Елия" в гр. Никопол, крепостта "Димум" в гр. Белене, римският легионен лагер "Нове" в гр. Свищов, домът на Филип Тотю в гр. Две могили, централният площад "Свобода" в гр. Русе, археологическият комплекс "Дуросторум-Дръстър" в гр. Силистра.

Подробна информация за обектите и местата е представена в Mобилното приложение Dunav Ultra.

Началото на тазгодишното масово изминаване на маршрута ще бъде дадено на 3 септември във Видин. Най-възрастният участник-колоездач е 73-годишният Петър Димитров от Добрич, който за втора поред година ще се изправи пред предизвикателството. Всички участници в прехода пък ще бъдат приветствани от 81-годишния доайен Койчо Пенчев - страстен колоездач и домакин-уредник на къщата музей "Филип Тотю" в Две Могили.

Най-младите участници в тазгодишния преход ще опитат да изминат 700-километровото разстояние за по-малко от 48 часа, но основните групи ще изминат разстоянието с график между 5 и 10 календарни дни. За първи път в "Дунав Ултра" приключението тази година се присъединява и румънски екип с тандем велосипед (велосипед за двама).

Очаква се преминаването на колоездачите да бъде голямата лятна атракция по поречието на Дунав и Добруджа през тази година.

Организаторите са подготвили допълнителни специални дейности за популяризиране на населените места, за които може да следите в официалната страница на събитието във Фейсбук.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.