"Дунав Ултра - Обратно при реката 2021" стартира на 3 септември. Вижте подробности за маршрута и съпътстващите го дейности в общините!

Pinterest LinkedIn +

На 3 септември в гр. Видин за 8-ма поред година стартира събитието "Дунав Ултра". То няма състезателен характер, а е индивидуално предизвикателство за всеки участник или екип. Маршрутът преминава през 110 населени места, представяйки специфичната природа около Дунав и Добруджа, историческите забележителности, местната кухня и традиции. В каузата за популяризиране на региона се включат над 250 партньори - общини, хотели и къщи за гости, заведения и други обекти по поречието на Дунав и Добруджа.

В периода между 3-ти и 12-ти септември в някои предварително избрани населени места ще бъдат издигнати официални флагове "Дунав Ултра" с имена на села и градове, а участниците ще споделят снимки от Контролните точки, целейки да популяризират забележителностите в региона. Флаговете ще могат да се видят в гр. Видин, гр. Оряхово, с. Лесковец, с. Крушовене, гр. Никопол, гр. Белене, гр. Две могили, с. Сребърна, гр. Силистра, гр. Генерал Тошево и в района на плаж Дуранкулак, където е крайната точка на маршрута "Дунав Ултра" с излаз на Черно море.

В чест на преминаващите велосипедисти и за да подкрепят каузата, различни общини организират допълнителни дейности за забавление на малки и големи. Пред една от най-старите пивоварни в България - пивоварна "Ломско пиво" - ще има обособено място за отмора с освежаващи напитки и плодове.

В гр. Оряхово флагът на "Дунав Ултра" ще бъде издигнат на централния площад "Дико Илиев". Община Оряхово ще организира надпревара за малчугани с велосипеди, които ще се снимат с флага "Дунав Ултра" и с преминаващи колоездачи. Децата ще получат награди и подаръци.

В съседното с. Лесковец флагът на "Дунав Ултра" ще бъде издигнат в зоната на възстановената наскоро почивна зона около местната чешма "ОФ - Селсъвета 1956". Мястото е любима спирка както на местните, така и на пътуващите колоездачи, а именно маршрут "Дунав Ултра" беше катализатор в решението на местната общност да направи образцово място за отдих.

В село Крушовене, благодарение на Община Долна Митрополия, флагът "Дунав Ултра" ще бъде разположен в района на истински самолет Aero L-29, превърнат в мемориал в памет на загинали български летци и парашутисти от ВВВУ "Георги Бенковски". Местни доброволци вече поеха инициативата да приведат мястото в представителен вид.

В град Никопол деятели от местното читалище, заедно с Община Никопол, също се готвят да посрещат колоездачите от "Дунав Ултра" подобаващо. Предвижда се местни деца да направят опознавателна обиколка сред забележителностите на града, която ще приключи на мястото, където ще бъде издигнат флагът "Дунав Ултра" - реновирания Никополски плаж.

За да популяризира маршрута, Община Белене ще организира велосипеден преход с деца и юноши, който ще завърши в зоната на Контролната точка - крепостта "Димум", като участващите деца ще се снимат за спомен с преминаващите велосипедисти. Преминаването съвпада с ежегодните 3-дневни празници на гр. Белене.

В Община Две Могили готвят истински двойник на войводата Филип Тотю - с комитско облекло, сабя и пищови, който ще посреща участниците в масовото изминаване на маршрута. Контролната точка, където ще бъде издигнат официалният "Дунав Ултра" флаг ще бъде къщата-музей "Филип Тотю", а сред домакините ще бъде и 83-годишния доайен-колоездач и уредник на къщата Койчо Пенчев.

В село Сребърна огромен 3-метров винил, разположен в центъра на селото, ще посреща участниците в прехода. Село Сребърна се намира непосредствено до един от най-интересните природни обекти в България - Биосферен парк "Сребърна" (ЮНЕСКО).

В град Силистра флагът на "Дунав Ултра" ще бъде издигнат на централната алея в крайдунавския парк - непосредствено до останките на античния град - римския Дуросторум и българския Дръстър.

В град Генерал Тошево за първи път ще посрещат официално участници от "Дунав Ултра" - флагът ще бъде разположен на централния площад, а всички колоездачи ще споделят снимка, за да популяризират добруджанския град.

Предвижда се и в гр.Силистра и в гр. Генерал Тошево местни ученици да получат подаръци с емблема на маршрута "Дунав Ултра" и с новото издание на едноименната карта-пътеводител, посветена на най-дългия веломаршрут в страната.

Всички 16 контролни точки, през които ще преминават велосипедистите, както и най-интересните места по маршрута, са представени в мобилното приложение Dunav Ultra (налично за Android и iPhone). Сред тях още са корабът "Радецки" в гр. Козлодуй, античният град Улпия Ескус в с. Гиген, Римският легионен лагер "Нове" край гр. Свищов, Пантеонът в гр. Русе, Рибарската махала в гр. Тутракан и мн. др.

Всички те са част от представителния списък на "100-те Дунав Ултра забележителности" - специално подбрани исторически места, природни обекти, свети места, археологически обекти, животни и храна, представящи идентичността на туристическия маршрут. Информацията за тях е свободна и може да се ползва от всеки, който има мобилно приложение Dunav Ultra.

Организаторите на "Дунав Ултра", със съдействието на техни партньори, ще организират допълнителни дейности в гр. Видин, както и фотоконкурс с различни награди. За повече информация преди и по време на събитието следете официалната страница на "Дунав Ултра" във Фейсбук.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.