Зад кадър

Pinterest LinkedIn +

България, 2012, 107 мин. Режисьор: Светослав Овчаров. Сценаристи: Светослав Овчаров и Христо Тотев. С участието на: Иван Бърнев, Касиел Ноа Ашер, Ясен Атанасов, Цветана Манева, Валентин Ганев, Стоян Алексиев, Стефан Мавродиев и др. Драма.

За филма:

"Зад кадър" е новият филм на режисьора Светослав Овчаров, чието име стои зад създаването на загалавия като "Лист отбрулен", "Единствената любовна история, която Хемингуей не описа" и документалните филми "Стефан Стамболов — съзидателят и съсипателят", "Фердинанд Български" и  "Човека и народа".

"Зад кадър" е създаден по истинска история, а съсценарист на лентата е кинооператорът Христо Тотев ("Осъдени души", "Адаптация"). Лентата беше наградена на Международния филмов фестивал в Кайро. Изключително добре приет както от публиката, така и от критиката, филмът грабна отличието за режисура и наградата на ФИПРЕССИ.

Оператор на "Зад кадър" е Рали Ралчев (Samsara, "Тилт"), а главната роля е поверена на актьора Иван Бърнев, когото, освен с едни от най-успешните заглавия на новото българско кино като "Стъпки в пясъка" и "Кецове", вероятно свързвате и с филма на чешкия режисьор Иржи Менцел "Обслужвах английския крал" - роля, която му донесе номинация за Най-добра мъжка роля на Берлинале. Партнират му Цветана Манева ("Опасен чар", "Сватбите на Йоан Асен"), Стоян Алексиев ("Разследване"), Валентин Ганев ("Бунтът на L") и Койна Русева (LOVE.NET).

Историята:

Действието в "Зад кадър" се развива в края на седемдесетте години. Антон Кръстев(Иван Бърнев) е един от най-успешните кинооператори. Животът му обаче коренно се променя, когото детето му се разболява и се налага да бъде лекувано в Германия. Съпругата му (Касиел Ноа Ашер) напуска страната заедно с детето, а Антон остава, понасяйки не само раздялата, но и последствията от това решение.

Сподели.