Забравените села в района на Ивайловград и техните рецепти в новия епизод на „Вкусът на България“

Pinterest LinkedIn +

Чуден зелник, билки и тахан по автентична рецепта в събота от 11:30 по bTV

На 15 октомври, събота, от 11:30 ч. „Вкусът на България“ ще представи нови кулинарни истории на зрителите на bTV, този път от района на Ивайловград.

Езически светилища, гробни съоръжения, могили и останки от крепости свидетелстват за живот още от праисторически времена. Чаровната и любознателна водеща на предаването Мария Жекова ще потегли на поредното българско приключение и ще потопи зрителите в атмосферата и духа на този мистичен край.

Първата спирка е в с. Хухла – уникално място, където могат да се намерят всички видове билки, описани в българските енциклопедии. Хората тук вярват, че билките могат да излекуват всяка болест, а лечителят Тодор Колев ще разкаже повече за тях.

Следва с. Плевун, където Мария ще посети семейна таханджийница и ще се запознае със стара рецепта за сусамов тахан, пазена десетки години. Според рецептата сусамът трябва да се смели в каменна мелница и да се изпече в пещ на дърва, а как Мая от семейната таханджийница „говори на сусама“ и успява да запази автентичността на старата технология, ще стане ясно в събота по bTV.

Приключението ще продължи в с. Мандрица – албанското село на юг от Ивайловград. Със самобитната си архитектура и необичаен произход на населението, то е едно от онези бързо изчезващи села, с които си отива и част от етническото и културно богатство на България.

Финалът на съботната кулинарна среща ще е в с. Свирачи – селото на малоазийските българи. Тук зрителите ще научат типични за селото рецепти за трахана, пиле с кус-кус и зелник.

Храната е важна част от идентичността на всеки народ и отношението ни към нея показва кои сме и какви хора сме, затова трябва да помним традиционните храни и рецепти.

Живеем на божествена земя, наследила толкова много култури“, ще заяви Мария Жекова в края на пъстрото съботно пътешествие.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.