За технологии като за технологии. Какво очакваме с нетърпение през 2009 г.

Pinterest LinkedIn +

Може би помните, че преди време ви запознахме с най-обещаващите продукти, представени на последното CES изложение. Нека излезем извън рамките на CES и да припомним продуктите, които наистина ще впечатлят през тази година, както критиката, така и масовата публика.

Нов iPhone

Независимо дали става въпрос за iPhone 3G Part 2, или често споменаваният iPhone nano, по всяка вероятност няма да сбъркаме, ако кажем, че Apple почти сигурно ще пусне нов модел на iPhone през календарната 2009 г. Поне досегашният цикъл на компанията ни показва именно подобно движение – всяка година, нов модел.

Като видни почитатели на iPhone, ние сме ужасно развълнувани от това, което ще ни предложи компанията на Стив Джобс. Макар и последната в момента да работи без своя гуру.

Някак си не можем да не споменем и за слуховете за тазгодишна поява на нов Mac mini и iPod Touch XL. Както вече споменахме, развълнувани сме...

Устройства, базирани на USB 3.0

Нямаме какво толкова да кажем, освен че устройствата, базирани на новата технология, ще бъдат обявени в близките няколко седмици. И още, въпросните ще могат да трансферират информация от порядъка на 25GB за около минута.

Да не говорим за енергийните бенефити на устройствата, които ще се възползват от новото USB 3.0. Не звучи зле, нали?

Безжично HDMI

Към днешна дата различни компании предлагат различни видове безжични HDMI технологии, но все още нямаме единен стандарт, което до голяма степен пречи за по-бързата популяризация на обещаващата технология. С други думи, имаме нея (технологията), но все още нямаме логистиката.

С малко повече късмет обаче, до края на годината (за по-сигурно - около Коледа) се надяваме да можем да закупим за около 2500 лв. истински 1080p проектор, който да не е обвързан с умопомрачително количество кабели.

Bly-ray плейър за под 100 евро

По наше скромно мнение, една от основните причини за бавното налагане на пазара на Blu-Ray технологията (въпреки миналогодишната победа над конкурентния формат HD-DVD), е високата цена на възпроизвеждащите устройства. Тази година обаче, очакваме регресивно намаляване на цените.

Нещо повече, силно се надяваме за около 100 евро да имаме възможността да закупим не просто Blu-Ray плейър, на който да можем да гледаме единствено медии в DVD и Blu-Ray формат, а и устройство, което ще разполага със сервизна поддръжка от Netflix, YouTube, а защо не и Amazon VOD.

Повече от интересно ни е как Sony и като цяло поддръжниците на Blu-Ray формата ще се преборят за нашите, толкова ценни за тях, финикийски знаци.

Windows 7

Наясно сме, че Vista беше прелюдия към това, което ще представлява Windows 7. При това такава, която всъщност подразни множество юзъри на Windows като цяло. Независимо дали става въпрос за нови фийчъри, или по-оптимизиран OS, като цяло Windows 7 обещава значителни подобрения спрямо Vista.

Силно се надяваме последните да са достатъчно големи, за да ни накарат абсолютно спонтанно да заменим веднъж завинаги Windows XP.

Нoутбуците под 15 инча

През 2008 г. станахме свидетели на първата (и доста мащабна при това) вълна от мобилни компютри с малък размер на екрана. Предлагаха се модели с 8.9, 10 и 12-инчови екрани и хората в общи линии се избиха да ги купуват.

Както нееднократно сме споменавали, в днешно време няма уважаваща себе си компания, която да не притежава линия от мини лаптопи.

През 2009 г. очакваме тяхната популярност и развитие само да се увеличат, предлагайки ни и WiMax и HSDPA връзки. Надяваме се, последните да бъдат и новия наложен стандарт. И в същото време, естествено, цените им да останат достъпни за масовия потребител.

Wii MotionPlus

Никога не сме криели, че освен всичко останало, сме и геймъри. Като такива, не можем да не включим и определен гейм аксесоар в най-обещаващите, според нас, технологии на 2009 г.

Когато на последното Е3 Nintendo представи своята Wii Motion Plus добавка, на всички ни стана ясно, че японската компания най-накрая ще успее да ни предложи акуратен моушън контрол.

Такъв, какъвто ни се обещаваше с излизането на конзолата. Очакваме плеяда от хитове през 2009 г., наред с многообещаващия Wii Sport Resort (продължението на култовия Wii Sports).

OLED телевизорите

Истината е, че сравнени с малкото до момента OLED представители, плазмените и LCD телевизори са технология от по-старо поколение. В пряко сравнение с един OLED дисплей, всеки един представител на двете по-стари технологии изглежда свръхдебел и не на последно място, картината, която изобразява, е с далеч по-лошо качество от тази на OLED-ите.

Да не говорим, че един OLED телевизор би трябвало на практика да е почти неразрушим. Единственият реален проблем на продаваните в момента OLED телевизори е в техния миниатюрен дисплей.

Последното предложение на Sony – XEL-1 е с големина на "кинескопа" само 11 инча. И въпреки че все още е твърде рано да очакваме 50-инчови гиганти, напълно реално е да станем свидетели на телевизионни приемници с големина между 27 и 32 инча още през тази година.

В интерес на истината, Sony дори показа прототип на 27-инчов OLED телевизор на последния CES. Апетитът на Samsung за нещо по-голямо също не е никак малък.

Текст: Ивайло Коралски

Сподели.