За какво помага витамин А?

Pinterest LinkedIn +

Автор: д-р Лилия Пашова-Стоянова

 

Витамин А е добре известен мастноразтворим витамин с потвърдени ползи за организма, като употребата му далеч не се изчерпва за подобряване вида и състоянието на кожата, косата и ноктите.

Принадлежи към семейството на мастноразтворимите витамини, заедно с витамин К, витамин Е и добиващия все повече популярност витамин Д, като витамин А от apteka.framar.bg не отстъпва на тях по отношение на своите многобройни позитивни ефекти за тялото.

 

За какво помага витамин А?

Витамин А може да се използва профилактично (за намаляване риска от развитие на някои заболявания или състояния) или с лечебна цел, като основна или допълнителна терапия. Сред едни от най-популярните в клиничната практика области на приложение на витамин А се включват следните:

 • добър вид на косата, кожата, ноктите: неслучайно субстанцията в близкото минало е била по-позната на населението като еликсир на младостта и витамин на красотата. Витамин А участва в процесите на епителизация, има роля в синтезата на колаген, като оптималните нива се грижат за добрия и младежки вид на кожата, здравия вид на косата и ноктите. При недостиг на витамин А едни от най-първите клинични белези е появата на фини линии, изсушаване на кожата, видимо състаряване, влошаване състоянието на косата, чупливост на ноктите и други.

 • добро зрение: витамин А участва в синтезата на един от основните зрителни пигменти, а именно родопсин, който има важна роля в зрението и особено в адаптацията на очите към слабо осветление. Ниските нива на витамин А много често се проявяват с развитие на кокоша слепота (намалено зрение при слабо осветление и сумрак).

 • висок имунитет: като един от важните антиоксидантни, витамин А намалява нивата на оксидативен стрес в организма, подпомага имунната защита и може да се използва като ефективно средства за повишаване на имунитета, предпазване от банални инфекции и често боледуване, превенция и комплексна терапия на някои автоимунни заболявания.

 • добро сърдечно здраве: повлиявайки липидния профил (нивата на общия холестерол, на триглицеридите), витамин А може да се използва като компонент на комплексната терапия и превенция на сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза.

 • растеж и развитие: при малки деца и подрастващи мастноразтворимият витамин има важна роля в процесите на оптимален физически растеж, двигателно развитие, психично и емоционално развитие. Участва във формирането на скелета, в белтъчния синтез, обмяната на веществата и редица други важни метаболитни процеси, имащи отношение за оптималното развитие и благосъстояние на растящия детски организъм.

 • други: витамин А може да подпомогне терапията при недостиг на желязо и свързаните с това усложнения, участва в процесите на фертилитет и репродукция, има важна роля при забременяване и износване на плода, ефективно се използва в комплексното лечение на заболявания с различна етиология (метаболитни, ендокринни, автоимунни, неопластични и други)

За извличане на оптималните ползи и всички благоприятни ефекти от витамин А, последният следва да се приема в подходяща форма и доза.

 

Източници на витамин А

Сред основните източници на този мастноразтворим витамин се включват:

 • животински храни: особено богати и с пълноценно усвояване на витамин А под формата на ретинол и ретинил естери са храните с животински произход. Най-богати са рибеното масло, хайвер, карантия (особено черен дроб), яйца, мляко, млечни продукти.

 • растителни храни: всички ярко оцветени в червено и оранжево храни (тиква, моркови, портокали), но също и някои зеленолистни представители (мента, киселец, спанак) са добър източник на бета-каротен и каротиноиди. Макар да се отличават с по-слабо усвояване и в не толкова високи концентрации, тези храни, при ежедневен прием, могат да задоволят потребностите на организма, във връзка с което при вегетариански модел на хранене може да бъде избегнат дефицит на витамин А.

 • хранителни добавки: през последните години съвременната фармацевтична индустрия снабдява аптечните мрежи с всевъзможни форми на различните витамини и минерали във връзка с тревожната тенденция към хиповитаминоза в световен мащаб. Витамин А може да се открие самостоятелно или в комбинация с други витамини и минерали под формата на таблетки, перли, капсули, сиропи, капки, спрей и други

Дневните дози на витамин А варират според възрастта, състоянието и някои физиологични особености, като за намаляване риска от развитие на недостиг или предозиране се препоръчва консултация с лекуващия лекар.

 

Кой е изложен на риск от недостиг на витамин А?

Най-общо риск от развитие на недостиг или тежък дефицит на витамин А е налице при всички състояния, които се дължат на намален внос, повишени нужди или подлежащи заболявания, които влошават усвояването на субстанцията:

 • повишени потребности: при малки деца, подрастващи, по време на бременност, при кърмене, при лица в напреднала възраст е налице физиологично обусловена по-висока потребност от витамин А, която следва да се запълни по най-подходящия начин (за предпочитане с храни).

 • понижен внос: рестриктивни и строги диети, анорексия, затруднен достъп до животински храни, еднообразно и непълноценно хранене с превалиране на фаст фууд, преработени храни, тестени изделия в дългосрочен план се асоциират с риск от развитие на полихиповитаминоза (недостиг на различни видове витамини).

 • прием на лекарства и подлежащи заболявания: някои лекарства, включително антидепресанти, невролептици, имуносупресивни средства, при агресивна химиотерапия, продължително лечение с кортикостероиди, антиепилептични и други средства, както и при подлежащи чернодробни, интестинални и метаболитни заболявания е налице риск от недостиг дори на фона на повишен прием във връзка с непълноценно усвояване на витамин А

При лабораторно потвърден недостиг следва да се предприеме своевременна допълнителна суплементация за запълване на депата и превенция на по-сериозни усложнения.

 

Възможно ли е предозиране с витамин А?

Самоцелното назначаване на витамин А, особено за продължителен период от време (повече от три месеца) крие риск от развитие на предозиране:

 • хиперкаротинемия: при прекомерна консумация на растителни храни, богати на каротиноиди (тиква, моркови) може да се развие хиперкаротинемия, характеризираща се с безредна промяна в оттенъка на кожата и придобиване на наситено жълт до оранжев цвят, който отминава при преустановяване на консумацията и адекватна хидратация.

 • остра интоксикация: ексцесивен прием за кратко време на огромни количества витамин А, каквито се съдържат в някои видове рибено масло, черен дроб от лос, полярна мечка и други, могат да причинят остра интоксикация. Клинично се проявява с тежко главоболие, гадене, зрителни нарушения.

 • хронична интоксикация: при прием на по-високи от препоръчителните количества за продължителен период от време (повече от шест месеца) е налице риск от хронично предозиране, проявяващо се с главоболие, липса на апетит, промени по кожата, зрителни нарушения, увреждане на черния дроб

Витамин А, подобно и на другите витамини и минерали, помага за оптималното функциониране на организма, има роля в редица жизненоважни процеси и може успешно да се използва за лечение и профилактика на многобройни състояния само след назначаване в подходяща доза, подходяща лекарствена форма и оптимален дозов режим (най-често в курсове за по три месеца, последвани от едномесечна пауза и при необходимост повторение).

Сподели.