Yamato – силата и духа на ритъма

Pinterest LinkedIn +

С автентични инструменти и танци музикантите от Yamato разкриха пред препълнената зала 1 на НДК елементи от традиционната японската култура на пищен спектакъл на 11 февруари, продължил над два часа.

Десетчленната формация, кръстена на старото име на страната на изгряващото слънце, изнесе емоционален пърформънс, в който разнообразните по звучене и обем барабани тайко бяха основен участник. Превърнали се в символ на японския дух, барабаните тайко в ръцете на майсторите музиканти сътвориха своеобразен разказ за историята и силата на Япония.

Спектакълът беше на границата на театъра и музикалното изпълнение. Съставено от отделни сценки, съчетаващи музика, действие и танц, шоуто имаше и водещ – един от музикантите, който беше поел ролята на координатор между сцена и публика.


Енергията на японските музиканти зарази и публиката. Снимка: Avtora.com

Барабанистите се опитваха да превърнат публиката в част от самото шоу, като в множеството сценки, които разиграваха, прозираше желание за взаимна обмяна на енергия и настроение. След като задаваше определен барабанен ритъм, водещият на спектакъла провокираше зрителите да му отвърнат със същия ритъм чрез пляскане с ръце. Публиката чрез ритмично и дирижирано ръкопляскане трябваше да бъде другата страна в диалога.

Диалогът се водеше и в рамките на самите изпълнители на сцената. Те взаимно си отпращаха ритмични композиции, наситени с емоции, след края на които публиката избухваше в аплодисменти.

Два епизода от спектакъла особено въодушевиха зрителите – в първия се разиграваше надсвирване между мъж и жена, по време на което всеки примъкваше на сцената все по-големи барабани. Във втория епизод се имитираше подхвърляне на топка, само че вместо нея двамата участници си разменяха звуци.

В свои интервюта музикантите от Ямато често споделят, че основната идея на тяхната музика е, че барабанният ритъм, както и сърдечният, е същинският пулс на живота.

Ритъмът на живота струеше от сцената – понякога нежен и едва доловим, друг път тътнещ и мощен, като звука и тембъра на тайко перкусията от сцената.

Традициите на Япония бяха демонстрирани и чрез танца и сценичните движения на музикантите, които напомняха за извършването на ритуал, в който музика и действие са съчетани в едно.


Музикантите демонстрираха пълен синхрон помежду си. Снимка: Avtora.com

Освен разгърната драматургия, спектакълът поднесе и умела хореография на светлини и светлинни ефекти. Те поставяха акцент върху важните моменти и участници в отделните епизоди на шоуто и допринасяха за неговата визуална завършеност и цялост.

Освен разнообразните ударни инструменти, сценичната програма на Yamato включваше и струнни инструменти – шамисен и кото, и малки чинелчета, наречени чаппа.

Създадена през 1993 г. групата Ямато днес е популярна по цял свят. Музикантите пътуват с няколко десетки различни големи и малки барабани, в т.ч. един одайко, направен от огромно дърво преди повече от 400 години. В България групата гостува за втори път.

Сподели.