Xbox 720 - какво знаем за него (или смятаме, че знаем)?

Pinterest LinkedIn +

Почти 2012 година е. Опциите са две - или светът ще свърши (съгласно плана на маите), или през тази година ни очаква, ако не официален анонс, то поне повече яснота по въпроса ще има ли скоро ново поколение игрални конзоли на пазара.

И докато бъдещето на цивилизацията си остава все така мъгляво, то относно другата тема нещата като, че ли придобиват яснота, поне що се отнася до следващата конзола на Microsoft. След като Nintendo така или иначе вече изплюха камъчето с тяхната Wii U, а Sony (типично за тях) мълчат като риби, говорейки само за прословутия PlayStation Portable 2 (Vita), време беше да чуем нещо повече и за новия Xbox.

Засега, разбира се, всичко все още е в сферата на слуховете, като ситуацията бавно, но сигурно започва да излиза от мрака на спекулациите и да придобива вид. Ето какво знаем (и какво си мислим, че знаем) за новия Xbox 720 (работно наименование!)...

Всъщност, на 22 ноември, добрият стар (вече) Xbox 360 ще навърши точно шест години. За всеки, който следи конзолния пазар, е ясно, че това е повече от пределна възраст за пенсиониране в този бранш. В крайна сметка, първият Xbox "преживя" едва 4 години, след което беше подменен от технологично много по-съвършения си наследник. Горе долу такава беше съдбата и на PlayStation, а после и на PlayStation 2.


Иначе казано – на конзолния пазар съществува един неписан цикъл на обновяване, който през последното десетилетие е със средна продължителност между 5 и 6 години. Това е първият железен аргумент в подкрепа на тезата, че през следващата или най-късно през 2013 година можем да очакваме нов Xbox.

Ето и още няколко факта, потвърждаващи тази прогноза. Скоро, из специализираните сайтове за работа се появиха няколко интересни оферти, свързани с разработка на (както гласи анонса) "нова Xbox архитектура".

Малко по-късно, в социалната мрежа за професионалисти LinkedIn, редица специалисти от средите за разработка обновиха профилите си, определяйки се като "Xbox Next Gen Creative Director". Всичко това, разбира се, са основно косвени доказателства, но все пак навеждат на интересни разсъждения.


Но да се върнем на основната идея – каквото и да си говорим, време е. Време е за нов Xbox. Хардуерът на настоящия вече сериозно се задъхва, а все повече играчи се завръщат към РС платформата, която единствена в момента може да им гарантира пълноценно next gen преживяване – с Full HD резолюции, DirectX 11 ефекти и всичко, както си му е редът.

Причината?! Впечатляващият преди 6 години Xbox 360 хардуер, днес бледнее на фона на мощно РС с процесор от последно поколение, светкавично бърза видео карта и огромно количество памет.

Интересен е въпросът и за следващата медия, която ще използва новия Xbox. Един от логичните варианти за нова оптична медия, разбира се, е Blu-ray, но това би било твърде голям реверанс към архи-врага Sony, а Microsoft вече веднъж отказа да премине към "сините дискове" в 360 и едва ли ще намери причина да го направи с новата си конзола.


Оттам нататък пътищата са много. Някакъв собствен флаш формат?! Уникална оптика в Nintendo стил?! Завръщане към добрия стар твърд диск или SSD?! А защо не пакет свързани cloud услуги с опция за директно сваляне на съдържание онлайн?!

Що се отнася до сърцето на Xbox 720 – засега Microsoft като, че ли нямат основания да се отказват от доходоносното партньорство с AMD така, че приеме слуховете за преход към IBM чип просто за спекулации.

Самите AMD загатват за Fusion чип с невиждана изчислителна мощ – способен да осигури графика с Avatar качество, вероятно базиран на бъдещия им графичен (или по-точно хибриден) процесор с кодово наименование Кришна, който ще се появи на пазара в началото на 2012 година.


Интересен момент е свързан и с бъдещия контролер за Xbox 720. Харесва ви или не, управлението с жестове явно ще се позадържи в средите на гейминга така, че подгответе се за подобрена версия на Kinect (или дори Kinect 2) като стандартна част от комплекта на бъдещия Xbox (а не както сега – опция, закупуваща се отделно).

Не е изключено в бъдещия 720 да видим и друго – ограничена или пълноценна интеграция на задаващия се Windows 8. Може би си спомняте, че първият конзолен опит на Microsoft на практика работеше под управление на леко модифицирана версия на актуалния тогава Windows.

Явно въпросите станаха повече от отговорите. Кога най-рано можем да очакваме яснота по тази тема?! Мненията се разминават сериозно, но повечето анализатори и професионалисти в индустрията не смятат, че ще видим нова конзола преди 2014 година.

Ранен анонс?! Може би. Но докато дойде време да сложим ръка върху следващия Xbox, ще минат поне още 2 години.

Сподели.