Wreck-It Ralph разби и американския боксофис с най-касовия дебют за анимация на Disney

Pinterest LinkedIn +

Разработваният в продължение на повече от едно десетилетия пълнометражен анимационен филм Wreck-It Ralph е новият лидер в боксофис класацията на най-доходоносните кинопродукции в САЩ и Канада. С $49.1 млн. от продадени билети, филмът не само надмина очакванията на анализаторите, но записа най-касовия дебютен уикенд за анимация на Disney в историята.

Това предвещава пълна възвръщаемост на инвестициите от $165 млн., направени за реализацията на филма, чийто едноименен главен герой е герой и в света, който населява, но не такъв, какъвто би искал да бъде. Защото Ралф е отрицателен персонаж, заклеймен като злодей от всички останали герои в аркадната видеоигра Fix-It Felix, Jr, но не по свое желание, а по замисъла на нейния създател, и всъщност иска да е добър и да докаже на всички, че не само Феликс е способен на подвизи.

Сред култовите персонажи от реалния свят на видеоигрите с епизодични появи във филма са Bowser от Super Mario Bros., Doctor Eggman и Tails от Sonic the Hedgehog, Paperboy, Frogger и дори Pac-Man, а актьорският състав, работил по дублажа на продукцията, включва имената на Джон С. Райли, Сара Силвърман, Джак Макбрайър, Джейн Линч, Ед О'Нийл и др.

Със своите $49.1 млн. Wreck-It Ralph счупи досегашния рекорд за най-доходоносен дебютен уикенд на анимационен филм на Disney, поставен от Tangled през 2010 г. ($48.8 млн.). Тук е моментът да се спомене, че двете ленти са дело на един и същи екип.

Wreck-It Ralph не е единственото премиерно заглавие, което надмина и най-оптимистичните прогнози за представянето си в американския боксофис. Поставеният на второ място трилър Flight с участието на Дензъл Уошингтън в ролята на пилот, който съумява да предотврати фатална катастрофа, но е обвинен в употреба на алкохол преди полета, инкасира $25 млн. от продадени билети в САЩ и Канада – близо два пъти повече от прогнозираните.

Така Flight има всички предпоставки не просто да избие бюджета си от $31 млн., но да се окаже един от най-рентабилните филми на Paramount Pictures от началото на есента.

Третото ново заглавие в северноамериканския афиш - The Man With The Iron Fists, също стартира силно, но не достатъчно, за да допълни челната тройка на класацията. Зрелищният екшън с Ръсел Кроу, Луси Лиу и RZA, който е и негов режисьор, и сценарист, потегли от четвърта позиция с боксофис от $8.2 млн. – около половината от направената в него финансова инвестиция.Носителят на Оскар Ръсел Кроу изпълнява второстепенна роля в лентата, чието действие се развива през XIX в. в китайско селище, което трябва да бъде защитено от бойци и наемници, дошли да търсят там злато.

Филмът почти сигурно ще се хареса на почитателите на Тарантино, и в частност на Kill Bill, чийто саундтрак е продуциран от RZA. Нещо повече, култовият рапър от Wu-Tang Clan прекарва цял месец на снимките на лентата в Китай, водейки си бележки за стила на работа на Тарантино.

Според статистиката малко над половината от зрителите в киносалоните, където е прожектиран TMWTIF, са били на възраст под 30 години, а съотношението мъже – жени е било 2:1. Що се отнася до мнението на критиците, от трите новоиздадени заглавия Flight е най-високо оцененото (76/100 Metascore) пред Wreck-It Ralph (72/100) и THMWTIF (53/100).

По този показател всички те са засенчени от филма, поставен на трето място в актуалното издание на класацията и на първо – в предишното. Става дума за предварителния фаворит за сезона на наградите – Argo, който инкасира $10.2 млн. през изминалия уикенд и общо $75.9 млн. от премиерата си преди 4 седмици до момента.

Със или без подкрепата на критиката (а според рейтинга му от 45/100 – определено без), Taken 2 продължава да се "харчи" добре на западния бряг на Атлантика и за петте седмици след появата си по екраните, успя да генерира $125.7 млн. ($6 млн. от изминалия уикенд).

Това е заглавието, допълващо челната петица на класацията, която още този уикенд ще се подчини на новия James Bond – Skyfall. 23-тият филм за прочутия агент, дължащ съществуванието си на английския писател Иън Флеминг, излезе по екраните отвъд океана и в почти цяла Европа и Азия преди десет дни, през които генерира $287 млн. от продадени билети.

Разпространителите на лентата за България, Форум Филм, обявиха, че с резултатите си от изминалия уикенд Skyfall е надминал по приходи целия боксофис от близо 560 000 лв., инкасиран от предишната лента за агент 007 - Quantum Of Solace, за целия период, в който е показвана на голям екран у нас.

Сподели.