Worms Revolution

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Екшън Година: 2012 Разработва: Team17 Издава: Team17 Платформа: РС | PS3 | Xbox 360

Много ясно си спомням първия си досег с легендарните "Червеи" на Team 17. Беше преди доста годинки – поне 15. Компютрите все още бяха рядкост и по него време особено популярен беше един позабравен вече режим на игра, наречен hot seat. Иначе казано – двама, трима, че и понякога доста повече души, седящи пред една машина и играещи на една игра походово.

И докато актуалният тогава Heroes III (едно от популярните заглавия, предлагащо подобна опция) се радваше на интерес по-скоро сред закоравелите геймъри, една друга игра успяваше да грабне вниманието дори и на най-отдалечените от гейминга.

Така през 90-те Worms беше сред първите party games заглавия, т.е. игри, които се цъкат за удоволствие, докато сте в компания. Всъщност в солов режим срещу компютъра купонът не беше и на една милионна толкова готин, колкото, ако сте се събрали цялата банда – всеки с негова армия червеи, и се "гърбите" един друг по всевъзможни начини благодарение на огромния арсенал от разнообразни оръжия, предлагани от играта – кое от кое по шантави.

Днес, 17 години по-късно, Worms вече не се радва на чак такава популярност – народът се кефи на Angry Birds и нехае, че всъщност идеята им си е направо 1:1 открадната от легендарните Червеи, които ако се бяха пръкнали само десетилетие и половина по-късно, Team 17 можеха да владеят мобилните платформи точно както Rovio днес.

Въпреки конкуренцията обаче, явно добрите, стари розови бойци все още си имат доста почитатели, щом неотдавна играта се сдоби с ново, поредно издание. Worms Revolution се опитва да добави колкото се може повече, без да счупи това, което така или иначе си работи от години – задача, която никак не е лесна, ако говорим за франчайз с близо двадесетгодишна история.

Играта предлага няколко нови метода за сеене на смърт – оръжия, които давят червеите на противника, предмети, пръснати по картата (все огнеопасни и избухливи, разбира се), които могат да се местят с помощта на определени умения (телекинеза например). Най-голямата новост в Revolution обаче е въвеждането на класове за различните червеи от отбора.

До преди това издание вариациите бяха само в бройката на наличните червеи в армията ви. Сега те имат рангове, като се започне от най-ниския (редниците), наречени Войници (Soldiers), мине се през Разузнавачи (Souts), Учени (Scientists) и Тежка пехота (Heavy).

Разликите не са само в наименованията – скаутите например са значително по-пъргави и лесно подвижни от другите класове, учените пък играят поддържаща роля, а Тежките са бавни, но корави и с много точки здраве.

Това разделение променя значително геймплея и отваря огромно поле за нови тактики и стратегии, които определено ще зарадват както по-старите фенове на Worms, търсещи ново предизвикателство, така и по-новото поколение играчи, които може би ще се заинтересуват от Angry Birds заглавието на 90-те.


Сподели.