Windows 8 – какво ново два месеца преди официалната премиера?

Pinterest LinkedIn +

Тук естествено няма да говорим (за пореден път) относно многобройните новости в една от очертаващите се като най-противоречиви версии на Windows, които света някога е виждал. С официално фиксирана дата за пазарен дебют (26 октомври), почти всички неясноти около прословутата осмица вече са изчистени. Предвид факта, че в момента е достъпна за сваляне почти пълнофункционална предварителна версия едва ли има много място за „откриване на топлата вода” по този въпрос.

Все пак броени дни преди появата на Windows 8 по магазините, станаха известни някои дребни, но доста любопитни детайли около нея.

Metro завинаги

Всъщност не! Свикнете (или май е по правилно да кажем отвикнете) да наричате революционният, нов интерфейс на Windows 8 Metro. Буквално в последната минута на мача Microsoft решиха, че той няма да се нарича така. Причините не са особени ясни, но някой анализатори твърдят, че става дума за потенциален спор относно авторски права над името и за да избегне тежки съдебни дела „за нищо”, софтуерния гигант реши да нарича интерфейса си „Нов потребителски интерфейс”.

Да, звучи плоско, но от компанията обещават до 26 октомври да излязат с нещо по-оригинално, което ще обявят на специално прес събитие.

По-важното в случая е, че Metro или не, новият интерфейс е единственият, който ще предлага Windows 8. Microsoft се заканиха да елиминират всяка възможност за хакване на операционната система, която би позволила връщането на добрият стар Windows десктоп със Start бутона и всичко останало.

Така че независимо дали ви харесва или не, новият стартов екран на Windows 8, ще трябва да се примирите с него.

Кокалчета за десктоп потребителите

Вероятно сте наясно, че Windows 8 e ориентирана най-вече и основно към феновете на мобилните устройства – таблети, смартфони и прочее.

От момента, в който беше официално обявена, масата по-традиционно настроени десктоп потребители задават остро въпроса: „А какво ще има за нас в цялата работа?”

Отговорът на Microsoft вероятно няма да им допадне особено, защото кратката му версия звучи така: „Не много”

Като изключим новите версии на Photo Gallery и Movie Maker (които между впрочем ще са достъпни и за Windows 7) и вграденият механизъм за възстановяване стари версии на критични файлове (нещо като подобрен System Restore), който ще е вграден в Windows 8, новата ОС няма да е много „ласкава” към традиционните потребители, използващи настолно РС в комбинация с класическите мишка и клавиатура.

Орязани превю версии

Е, това надали е особена изненада. Логично е свободните за сваляне превю версии на новият Microsoft Office и Windows 8 да са с ограничена функционалност.

Добрата новина (поне що се отнася до Windows 8) е, че всеки свалил и инсталирал копие от така нареченият Windows 8 Release Preview ще може след официалният старт на операционната система да го трансформира в пълнофункционална нейна версия само срещу 40 долара.

За съжаление все още няма информация дали тази оферта ще е достъпна и за България.Сподели.