Windows 7 – какво знаем до този момент

Pinterest LinkedIn +

За никого не е тайна, че въпреки добрите финансови резултати, които постигна Windows Vista за Microsoft, последната за момента OS на редмъндския гигант е определена от критици и хиляди потребители по-скоро като разочароващ продукт.

Проблемни апликации, несъвместимост, високи изисквания – фактори, които принудиха много потребители на Windows да се завърнат към неговата XP инкарнация. Други дори смениха честотата и преминаха на вълните на Mac.

През последните няколко години Microsoft прави спорадични прокламации спрямо предстоящата си, седма по ред (според тях) операционна система. И по-точно колко велика (този път наистина) ще бъде тя. Че ще притежава характеристики, които ще я отведат на абсолютния връх. Най-богатата софтуерна компания в момента говори за нейните все още недоказани бъдещи екстри, които по всяка вероятност трябва да впечатлят потребителите - такива, като touch технологията и напредналата гласова идентификация. Дали обаче това ще бъде достатъчно? От Microsoft са наясно, че следващият им OS трябва наистина да шокира в положителен аспект потенциалните си купувачи, за да може да ги убеди, че Windows 7 няма да бъде Vista с няколко нововъведения. В този материал ще ви запознаем с всичко, което знаем за новата OS на компанията. Факти, които биха интересували стандартния Windows потребител.

 

Историята ни учи...

Плановете за създаване на Windows 7 датират още от 2000 г., когато Microsoft анонсираха намеренията си да създадат наследник на Windows XP и неговия сървърен побратим – Windows Server 2003 (и двата с кодово название Whistler). В този момент кодовото название на Windows 7 е Blackcomb. Серия от спънки в работния процес, забавяния и не на последно място „Summer of Worms” (лятото на червеите), по времето, на което група от вируси откриват пукнатини в Windows XP и принуждават Microsoft да преосмисли плановете си за новия OS и да се потруди над създаването на сервизен пакет за Windows XP и Windows Server 2003. Разработката на Windows 7 се възобновява през септември 2004 г.
По времето, през което Microsoft нанася последните си корекции по Windows Vista в началото на 2006 година, топ-секретната операционна система е преименува на Vienna. Това кодово название обаче просъществува само за около година, когато на 20 юли 2007 г. редмъндската компания променя името на Windows 7. На 13 октомври 2008 г. Microsoft официално обявява, че Windows 7 ще бъде истинското, пазарното име на новата им операционна система.

В името на...

За разлика от Vista и XP преди това, Windows 7 има много праволинейно име за операционна система на Microsoft. Истината обаче е, че именно софтуерният гигант желае то да бъде точно такова. Запитани как са стигнали до толкова простичко заглавие като Windows 7, корпоративният вицепрезидент на клона в Microsoft, занимаващ се с Windows, Майк Неш споделя: „Това е седмият ни поред Windows, така, че Windows 7 пасва идеално за име на новата ни платформа”. Повече по темата обаче можете да прочете тук.

Бъдещето за Windows 7 – тук и сега!

Зареден с различни нови апликации и подобрения, с Windows 7 Microsoft се цели, както към стандартните потребители, така и към хардкор юзърите. Според обещаното ни до момента от Бил Гейтс и компания, Windows 7 ще съдържа в себе си „технологии от следващото поколение”. Да видим какво имат в предвид.


Touch технологията

Може би най-забележителната характеристика на Windows 7 ще бъде заложената touch технология. С новата операционна система популярното в Америка и англоговорящия свят „hands on” не е просто игра на думи. Потребители ще имат възможност да използват своите ръце, за да доближават, разтягат и сортират своите снимки. Да преглеждат Word документите си и дори да използват и десетте си пръста в новия Paint. Като бонус, Windows 7 ще предложи и апликация, зовяща се Виртуално пиано. Това, както се досещате, ще бъдат само основните функции. Тези, за които знаем със сигурност за момента. Но можем да бъдем сигурни, че още хиляди апликации ще се възползват от предимствата на touch технологията.

Поддръжка на многоядрени процесори

Многоядрените процесори навлизат все по-бързо в домовете на хората. По-точно под капака на техните PC-та или ноутбуци. В много случаи обаче, настоящият софтуер не използва техническите им характеристики по предназначение заради начина, по който е написан. Windows 7 ще се стреми да коригира временния недостатък, възползвайки се 100% - тово от напредналата технология на многоядрените процесори. На прост език, използваните от нас програми ще работят с много по-висока скорост, което от своя страна ще ни спести много ценно време. Според Microsoft, една от основните им цели с Windows 7 е той да използва целия потенциал на компютър, разполагащ с технически характеристики близки до тези, които изисква OS-а.


По-добра производителност

Във времената на тотална заетост, да молиш потребителя да почака минутка или две (често пъти и повече), докато неговия компютър стартира, се превръща във все по-трудно приемливо извинения. Според изследване на Microsoft, са необходими повече от 30 секунди за стартиране на Windows Vista. Това важи за около 35% от потребителите й. Гигантът има стремежа да намали поне наполовина времето на зареждане при Windows 7. В началото на 2008 година, компанията създаде отделен екип, който да се занимава изцяло върху подобряването при началното стартиране на Windows 7. Въпросният вече е създал програма, наречена InstantOn- допълнение, което цели да редуцира стартовия пуск на системата до около търсените 15 секунди.

Контролен Панел

Много нови допълнения ни очакват в Контролния Панел на Windows 7, превръщайки го в един от най-силно ъпгрейдваните секции в новия OS. Споменаването на някои от новите допълнения, като Accelerators (апликация на избирателен принцип, която представлява search, използващ единствено мишката), автоматизирано калибриране на цветовете, Gadget-ти (включително и уеб базирани такива), Workplaces център, Troubleshooting, Recovery и др. е задължително.


Таскбар

Когато стане въпрос за олекотено и удобно използване на десктопа, повечето ще се съгласят, че „веднъж опиташ ли Mac, никога няма да се върнеш обратно”. Явно Microsoft също са съгласни с подобно становище. Windows 7 ще включва подобен на Mac OSX външен вид, но името таскбар ще остане непокътнато. Новият таскбар ще включва по-големи икони за бързо стартиране, като от това, което знаем до момента, няма да съдържат името на съответната апликация. Това е една от основните разлики с по-старите версии на Windows. Нужната ни информация на всяка програма можем да намерим само с еднократно поставяне на курсора на мишката върху нейната икона. При Windows 7 потребителят ще може перманентно да поставя програми в Windows таскбара. Възможност, която до момента беше отключена единствено при Quick Launch пространството. Опции за модифициране също ще бъдат налични, позволявайки на юзърите да променят цветовете на таскбара, да манипулират нивата на неговата прозрачност и preview прозорците.

Още

Има допълнителни приложения към Windows 7, които ще групираме на едно място, споменавайки най-забележителните от тях:

А) Библиотеки: Виртуални папки за различни типове файлове. Включително документи, музика, снимки и видео от различни локации. Това включва и споделените папки. Цялата идея е потребителят да не бъде лимитиран в търсенето на различни файлове само в неговата локална система, но и в отдалечени такива. Библиотеките ще могат да се задействат от Windows експлоръра и Start меню бутона.

Б)
Голямо количество кернел подобрения и допълнения, включващи Direct 3D, DirextX Video Acceleration - High Definition (DXVA-DH). Последното означава по-добра производителност при филмите с висока резолюция. Hyper-V и VHD поддръжка и AVCHD камера поддръжка.

В)
Нов FireWire (IEEE 1394), който ще има пълна поддръжка на IEEE 1394b стандарта със S800, S1600 и S3200.

Г)
Възможност за съхраняване на Internet Explorer настройките в Windows Live акаунт.

Д)
Силно модернизирани версии на Paint и Wordpad.

Ж)
Нова версия на Windows Media Center.

Кога мога да го имам инсталиран на компютъра си?

Пусковата дата на Windows 7 все още не е напълно уточнена. Различни слухове съобщават за различни дати. Най-споменаваните са в периода между октомври 2009 и януари 2010. InternetNews.com споменава за изтекла вътрешна информация от Microsoft, според която старта на Windows 7 е планиран за 3 Юни 2009 година. Редмъндският гигант обаче не е потвърдил това. От друга страна със сигурност знаем, че бета версията на Windows 7 е запланувана за началото на 2009 г. С други думи, все още не можем да бъде категорични за която и да е дата, с която спекулират медиите. Но края на 2009 г. изглежда като най-правилен от пазарна гледна точка за Microsoft.

Текст: Ивайло Коралски

Сподели.