Microsoft и Windows 7 – Защо 7 по сложния начин...

Pinterest LinkedIn +

Решението на Редмъндския гигант да нарече своята следваща операционна система Windows 7 предизвика редица дискусии сред всички пластове на онлайн пространството. Решени да изчистят всякакви съмнения относно противоречивото наименование, Microsoft обясни пред света своите критерии за избор на новото име.

Корпоративният вицепрезидент на клона в Microsoft, занимаващ се с Windows, сподели, че изборът на Windows 7 е направен с идеята нещата да си останат познати за всички потребители на популярната операционна система.

Майк Неш (Mike Nash) споделя още: „Това е седмият ни поред Windows, така, че Windows 7 пасва идеално за име на новата ни платформа”. Стотици постове от различни хора след това питат как Microsoft е стигнал точно до числото 7?Отговорът на Неш не закъснява. Според последния, първите три версии на Windows са с етикет Windows 1.0, Windows 2.0 и Windows 3.0. Четвъртият, според Неш, е общото фамилно производство, включващо Windows NT, Windows 95, Windows 98, Windows 98 SE и Windows Millennium. Петата генерация Windows съдържа в себе си Windows 2000, кодовото име на който е Windows 5.0. Добре познатият на всички ни Windows XP е с кодово название 5.1.

Според Неш, важно e да се запази номерацията на кодовите версии, за да може да се съхрани съвместимостта на отделните апликации. Windows Vista е версия 6.0. За въпросната операционна система Неш споделя, че с нея Microsoft е осъзнал, че променянето на номерацията на основния модел може да причини несъвместимост между отделните апликации, след което продължава, че това е била другата причина от неговата компания да изберат за Windows 7 кодово название 6.1.

Именно тази номерация може да се види в актуалната версия на платформата, когато дадем „пропъртис” на съответния използващ я компютър.В същото време обаче, Windows комуната представя доводи, според които Microsoft е объркал генерално номерацията на своите продукти. Някои питат софтуерния гигант каква роля тогава играе Windows NT 4.0.?

Според анализаторите, цялата сложна система за номерация и съответно оправдания пред медиите и своите потребители, в крайна сметка ще направи по-труден живота на редмъндци. Само времето ще покаже дали усложненият подход на Microsoft ще проработи в тяхна полза.

Windows 7 трябва да бъде на пазара в средата на следващата година – 3 юни 2009 г. От новата версия се очаква да бъде значително по-олекотена от Windows Vista.
Сподели.