Wax Tailor: Европа е отворена за нови артисти, докато в САЩ музикантите трябва да са в подходящата "имидж кутия"

Pinterest LinkedIn +

В продължение на дълги години, Жан-Кристоф Ла Саут (Jean-Christophe Le Saoût) проправя път на своите хип-хоп/трип-хоп виждания чрез своето алтер его Wax Tailor. Парижанинът, който създава музика, която се проектира като филмова лента в главите на слушателите, е на път да изнесе собствена музикална "прожекция" на 3 декември в Sofia Live Club. За продуцентството, градския звук и музикалните предизвикателства Wax Tailor говори пред Avtora.com

Стефан Стефанов: В музиката ти има много хип-хоп. Как откри афро-американската музика за себе си?

Wax Tailor: Открих тази музика в дълбочина през златните години на хип-хопа, имам предвид между 1986-та и 1993-та година.

.: Какво се случва на френската хип-хоп/трип-хоп сцена в момента?

Wax Tailor: Сцената е наистина голяма и не е много лесно да се даде точна оценка. В смисъл, че в хип-хопа се съдържа музика от френската сцена като цяло, а тя в момента е цял един нов свят.

Има толкова много артисти - от истинския мейнстрийм, през електронната музика, до джаз и всичко останало... Ако трябва да съм честен, не се фокусирам толкова върху френската сцена - просто ми харесва добрата музика, без значение откъде идва тя.

.: Работил си с редица артисти, има ли някой, с когото все още не си колаборирал, но би искал?

Wax Tailor: Да, Nas, Q-Tip, Common, Mos Def, Alison Goldfrapp, Scout Niblett и много други.

.: Какво ти харесва повече - да си артист или продуцент?

Wax Tailor: За мен, продуцентството е начин да се изразиш. Това е нещо, което трудно може да бъде разбрано отстрани.

Има много разновидности на това да си продуцент – студиен продуцент, изпълнителен продуцент, продуцент на лейбъл... Така е и с диджейството в наши дни – има клубни DJ, радио DJ и т.н.

Ако става въпрос за музикален продуцент обаче, мисля, че създаването на музика е есенцията на това, така че няма какво да избирам.

.: В момента работиш в САЩ - как се чувства един френски артист в музикалния свят на Ню Йорк?

Wax Tailor: Какви са разликите с Европа ли? Всъщност, не съм в Щатите. Ходя често в Ню Йорк. Обичам града, да не кажа, че имам нужда от него, но все още съм си във Франция.

Мисля, че наистина се чувствам европеец. В Европа е по-лесно да се наложиш с времето, без да имаш нужда от стабилна маркетингова подкрепа. В Щатите музиката е фокусирана върху имиджа и просто трябва да си в подходящата "кутия".

Не искам да кажа, че в Европа е по-лесно, но със сигурност тя е "по-отворена" за нови артисти. От друга страна, в Ню Йорк атмосферата е наелектризирана, дава ти енергията и се чувстваш сякаш всичко е възможно.

Това не означава, че ще преуспееш, но поне можеш да опиташ да се представиш пред хората и те няма да ти попречат, както се случва понякога в Европа.

.: Мислиш ли, че хип-хоп/трип-хоп музиката изразява най-добре чувствата и живота на съвременния градски човек?

Wax Tailor: Имам това чувство. Тази музика съдържа много настроения, чувства и впечатления, които са като декор на филмова сцена.

.: Бил си на много места по света. Има ли място, което е по-специално за теб?

Wax Tailor: Има много такива. Бил съм в повече от 40 държави и е трудно да определя, дали има специално за мен място, но много добре си спомням концерта в Панама, Централна Америка. Получи се много специално, защото не очаквахме това, което се случи. Точно както и на някои от нашите концерти през миналата зима в Индия.

.: Имаш ремикси на парчета на Нина Симон, какво е предизвикателството към артиста, който прави ремикси на други изпълнители?

Wax Tailor: Свързано е с това да добавиш нещо ново към оригинала - да не забравяш обаче, че това няма нищо общо със собственото ти его, а става въпрос за музиката.

Като цяло не е толкова трудно да почувстваш как трябва да стане, просто не трябва да добавяш нещо излишно.

С Нина Симон беше по-особено, защото това е по-стара музика и трябваше да измисля как да й придам ново настроение, без да променям оригиналните елементи. Затова просто реших да направя ремикса в по-различен модел, който да следва оригинала.  

.: Кое е най-доброто настроение за създаване на музика?

Wax Tailor: Да съм сам вкъщи, по възможност времето да е лошо, да имам кафе и шоколад.

.: Wax Tailor ли е финалният ти проект или подготвяш и нещо друго?

Wax Tailor: Аз все още имам други проекти, но съм правил доста неща, преди да стигна до този, който най-пълно представя истинската ми същност.

.: Кой е най-големият комплимент, който си получавал като артист?

Wax Tailor: Беше от Галт Макдермот, който ми каза някои наистина мили неща за моята песен Que sera. Той е голяма легенда и наистина се почувствах поласкан.

.: С какво искаш да бъдеш запомнен?

Wax Tailor: Много ми допада идеята, че музиката отваря съзнанието на човек за различни картини, става един вид като авто-кино. Бих се радвал, ако хората ме запомнят като онзи французин, който развива страхотни сценарии от музика.


Сподели.