Warner Bros. са платили на YouTube звезди за позитивни ревюта на игрите си

Pinterest LinkedIn +

За мнозина YouTube влогърите ще престанат да бъдат най-търсеният източник на обективни мнения, след като преди известно време се оказа, че Warner Bros. са си купили не едно позитивно ревю на играта си Middle Earth: Shadow of Mordor.

Именно нейната маркетинг кампания през 2014 г. набра огромна популярност не само в гейминг средите, а и за феновете на цели два франчайза.

Играта е частично базирана на The Hobbit (Хобит) и трилогията The Lord of the Rings (Властелинът на Пръстените) и е достъпна за PlayStation 3 и Xbox360, което я направи една от най-успешните игри за годината си на издаване. 

Това до голяма степен се дължи на факта, че на Plaid Social Labs, LLC, рекламната агенция, с която Warner Bros работят, е било възложено да плати от десетки до стотици хиляди долари и да предостави безплатна игра на много от известните YouTube личности, включително PewDiePie, който е най-високо платеният влогър в момента.

В замяна на това те се съгласяват да премълчат всякакви бъгове, да конструират невероятни видеа за страхотния експириънс на играта, да промотират Shadow of Mordor и в други социални медии като Twitter и Facebook, но най-вече – да не си личи, че всичко това е спонсорски трик или дори маркетинг тактика. 

Независимо дали това е бил планът от самото началото, или е въпрос на недоразумение, преди две години компанията пожъна сензационен успех, а днес е изправена пред сериозна глоба.  

Сподели.