Всичко, което трябва да знаете, преди да се сдобиете с кученце

Pinterest LinkedIn +

Преди да преминете към поръчка или покупка на кученце, е важно да обърнете внимание на няколко основни неща.

Първото, което трябва да знаете, е, че вско едно кученце е различен клас. Класовете са три основни и от това се определя качеството на кученцето – ПЕТ КЛАС, БРИЙД КЛАС и ШОУ КЛАС.

Във всяко едно кучило могат да се родят както пет клас, така и най-високия шоу клас бебета, затова и цената на всяко едно куче е индивидуална и зависи от неговото качество.

ШОУ КЛАС – това са кучета, които отговарят и се доближават максимално или изцяло до официалния стандарт на породата. Те са без дефекти и могат да посещават изложби, както и да се ползват за развъдна дейност, като имат висока изложбена перспектива и съответно тяхната цена е най-висока.

БРИЙД КЛАС – това са кучета, които също нямат сериозни дисквалифициращи ги дефекти според стандарта на породата, но е възможно да имат леки отклонения, което не пречи да бъдат включени в развъдна програма и да посещават изложби.Подходящи са както за развъдна дейност, така и за домашни любимци.

ПЕТ КЛАС, или така наречените от нас "домашни любимци" – това са кучета, които се отглеждат най-вече като домашни любимци и могат да ни радват еднинствено вкъщи. Не е желателно такива кучета да се допускат до разплод или пък да посещават изложби, съответно тяхната цена е най-ниска.


ОЩЕ полезна информация, ако възнамерявате да станете собственик на куче:

• Когато избирате име на вашето малко куче, имайте предвид, че то следва да е от една-две срички, за да може да се изговаря ясно и добре да се чува. Не наричайте кучето си с човешки имена, за да не изпадате в неудобни ситуации, когато го повикате пред хора в градинката и на повикването се отзовават някои от присъстващите.

• Кучето трябва да има свои съдове за храна и вода, които да са така направени, че да не се обръщат лесно. Осигурявайте винаги прясна вода. В часа за хранене напълнете според нормата за хранене съда за храна и го оставете за 15-20 минути, след което го приберете. Остатъка от неизядената храна приберете или изхвърлете, а съда измийте и приберете на постоянното му място. Привикнете ли вашето куче да се храни така, няма да имате проблеми с апетита му.

• За да напуснете България заедно със своето куче, то трябва да бъде ваксинирано против бяс 15 дни преди това и да има специален сертификат, издаден от ветеринарно-медицински център, който важи 10 дни от датата на издаването му. За да не изпаднете в изключително затруднено положение, разучете изискванията на страната, която искате да посетите, и се съобразете с тях. Така ще си спестите нерви и пари.

• Не пипайте чуждо куче! Не го галете! Не се ли съобразявате с тези припоръки, може да бъдете ухапани и вината за това ще е изцяло ваша.

• Всеки стопанин носи отговорност за всички пакости и радости на своето куче.

• На кучето не трябва да му се дава от всичко, с което се храни човек.

• Кучето не трябва да се храни само с месо. Това е не само скъпо, но и вредно за животното.

• Не бива да се дава гореща или замразена храна.

• В ежеднивния порцион, ако не може да храните кучето с балансирани храни, трябва да присъстват млечни продукти, риба, яйца, зеленчуци, житни ядки и др.

• Категорично се забранява даването на тръбни кости от пилета, кокошки, гъски и други птици. Големите и остри кости от риба също не следва да се дават с оглед избягване на травмите, които могат да предизвикат на храносмилателния тракт.

• Оставянето на куче без надзор от стопанина му може да се оцени само като проява на груба небрежност, особенно ако това е на място с голямо движение на хора.

Повече за домашните любимци Тук

Сподели.