Всичко, което трябва да знаем за Blu-Ray технологията преди да предприемем покупка

Pinterest LinkedIn +

Въпреки че Blu-Ray плеърите са на пазара от началото на 2006 година, едва в края на миналата, физическият наследник на DVD-то встъпи по-сериозно и на българския маркет.

След победата си над конкурентния формат на Toshiba, HD DVD, Blu-Ray технологията остана единствения легален физически носител за възпроизвеждане на най-добрите холивудски блокбъстъри във висока резолюция. И макар цените в България все още да не са по джоба на средностатистическия българин, Blu-Ray е единствената алтернатива, ако искате да сте в крак с развитието на технологиите и предпочитате физическия носител пред електронния му вариант.
В този материал ще ви запознаем с най-важните неща, които трябва да знаете за Blu-Ray технологията преди да закупите необходимия за възпроизвеждане на въпросната медия плеър.

Защо се нарича Blu-Ray?

Защото всеки блу-рей плеър, бил той драйв за PC, PS3 или устройство за гледане на филми, използва син лазер за прочитане на информацията от всеки диск. При DVD технологията, лазерът беше червен. Предимството на синия лазер е, че той може да се фокусира по добре, като по този начин потребителите могат да получат повече информация на един единствен носител.

Blu-Ray медия от Mitsubishi

Моментните версии на Blu-Ray дисковете разпространени масово побират до 50 GB информация на единичен носител. Въпросното пространство позволява възпроизвеждането на видео с резолюция до 1980х1080 – шест пъти по-висока от тази на стандартното DVD. Наред с това идва и изцяло некомпресирания звук и подобрен съраунд звук.

Ясно забележима ли е разликата между филм, записан на Blu-ray диск и DVD носител?

Ако разполагате дори с HD Ready LCD или плазмен телевизор, то ще усетите разлика на секундата, в която вперите поглед в екрана. Високата резолюция позволява възпроизвеждането на изключително кристална картина, невероятни цветове и контраст.

Ако разполагате със стандартен кинескопен приемник обаче, разликите далеч не са толкова видими. Но трябва да знаете, че към днешна дата, филмопроизводителите отделят повече време за подобряването на картината при Blu-Ray, отколкото за кино версиите на дадена лента.

От какво имам нужда, за да гледам Blu-Ray?

Освен споменатия вече Blu-Ray плеър, е повече от наложително да притежавате и минимум HD Ready телевизор. Широкият екран и по-високата резолюция са единственият начин да усетите магията на филмите във висока резолюция.

Освен това, ако все пак се решите да използвате Blu-Ray плеър на по-стар телевизор, задължително проверете дали въобще има начин да свържете модерното си новопридобито устройство с по-стария приемник. Също така, съветваме ви да се насочите към минимум 32 инчов HDTV телевизор, за да изпитате пълно удоволствие от новата медия.

Има ли разлики между отделните Blu-Ray плеъри?

Няма. Но има и нещо още по-хубаво – всички плеъри могат да възпроизвеждат и стандартно DVD, като 90% от Blu-Ray устройствата предлагат възможността за ъпскейлване на DVD филмите, като последните по този начин предават доста по-близка до оригиналния HD носител картина. Всеки плеър, разбираемо – възпроизвежда и музикални дискове.

Най-голяма разлика между отделните устройства се крие в поддържаните от тях профили. За съжаление, по-старите модели поддържат профил версия 1.1, който не позволява покачване към по-високата версия 2.0.

Blu-Ray устройство на Panasonic

Основната разлика между двата се състои във възможността за възпроизвеждане на картина в картината при 2.0, както и онлайн свързване, което липсва при плеърите с профили 1.1. За радост на българския потенциален купувач, предвид по-късния старт на технологията у нас, всички плеъри предлагани официално на Българския пазар са с профили 2.0.

Трябва да допълним, че най-добрия Blu-Ray плеър, който можете да закупите на този етап все още е игралната конзолата на Sony – PlayStation 3. Със спорадичния ъпдейт на фърмуеъра, всички нови софтуерни технологии на Blu-Ray технологията могат да бъдат разпознати от конзолата.

Трябва ли да заменя цялата си колекция от DVD-та с еквивалентните версии за Blu-Ray?

Категоричният отговор е НЕ. Както написахме и по-горе, всеки Blu-Ray плеър възпроизвежда и DVD-та. Повечето от тях дори покачват резолюцията чрез интерполация. От личен опит мога да ви гарантирам, че едно ъпскейлнато на 720p DVD в никакъв случай не може да се сравнява с оригиналния образ на Blu-Ray, но пък и картината не изглежда толкова архаично, че да се налага да го замените на всяка цена с доста по-скъпите все още Blu-Ray дискове.

DVD (ляво) срещу Blu-Ray (дясно)

Какво повече има в един Blu-Ray, освен по-добър звук и картина?

Истината е, че повечето екстри на Blu-Ray версиите на дадени филми са налични и при DVD версиите. При новия формат обаче, те са далеч по-интерактивни и комплексни в добрия смисъл на думата. Все пак, някои Blu-Ray версии притежават цели интерактивни игри, които липсват от DVD едишъна (Casino Royale).

Други, като Hellboy 2 например се възползват от онлайн интеракцията на Blu-Ray носители с профил 2.0. В бъдеще, с развитието на софтуерната поддръжка на Blu-Ray със сигурност ще получим и още екстри, които няма да са достъпни при DVD. Повечето критици обаче са единодушни, че най-голямото предимство на Blu-Ray срещу DVD в перспективата на времето е разликата в картината.

Колко различно звучи един Blu-Ray филм от същия, но възползващ се от DVD технологията?

Истината е, че повечето нормални потребители няма да чуят голяма разлика между филми на DVD и Blu-Ray. И все пак, филмите записани на Blu-Ray поддържат Dolby TrueHD и DTS-HD Master Audio при 7+1 канален звук (срещу 5+1 при DVD). Разбира се, за усетите тази разлика трябва да разполагате с озвучителна система, която струва колкото вашият Blu-Ray плеър и HD телевизор взети заедно.

Колко филма се предлагат на Blu-Ray до момента?

До този момент на пазара се предлагат около 1500 различни филма на Blu-Ray. За сравнение, на DVD филмите до този момент са близо 95 000 различни заглавия. Разбира се, количеството филми, записани на Blu-Ray ще расте неимоверно с времето.

Цени? За филми? За плеъри?

За съжаление, цените на Blu-Ray носителите все още са доста високи. Въпросните варират между 39 и 59 лева за най-новите филми. Спрямо средната цена от 15 лева за DVD, разликите са доста осезаеми.

Цените на Blu-Ray плеърите са между 550 и 1300 лева. Варианта с PlayStation 3 също е валиден, но конзолата все още държи средна цена от близо 800 лева.

Най-функционалният Blu-Ray плеър до този момент е PlayStation 3

С други думи, в момент на тежка финансова криза, Blu-Ray е все още технология за по-заможните жители на България. Но нека този труден момент не ни подлъгва, защото до няколко години мнозинството от хората живеещи в големите градове ще притежават HD Ready телевизори и BluRay ще бъде един от най-добрите начини да проверят възможностите на своите нови телевизионни приемници.

Текст: Ивайло Коралски

Сподели.