Волен Сидеров осъди Слави Трифонов

Pinterest LinkedIn +

Невероятно, но факт! Слави Трифонов бе осъден да плати 45 000 лева обезщетение на лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Присъдата на Софийски градски съд е по делото за клевета и две обиди срещу политика, които водещият е изрекъл в предаванията си "Шоуто на Слави" на 23 и 27 юни 2005 година. Тъй като разглеждането на случая се е проточило във времето, до момента са натрупани и значителни лихви, като Слави Трифонов ще трябва да заплати също така разноските по делото в размер на 479 лева.

Скандалът възниква заради твърдението на водещия, че лично е чул как Волен Сидеров изрича думите "циганите на сапун" в ефира на телевизия СКАТ. Според съда обаче, няма доказателства за подобни определения от страна на националиста, което води и до осъдителната присъда за клевета.

Едната присъда за обида пък касае реплика на самия Слави Трифонов, който нарича в ефир Волен Сидеров "фашист" и "фюрер". Въпреки обяснението му, че това е просто "политическа метафора", съдът не прие твърдението на шоумена. Втората присъда за обида е заради излъчването на филмов колаж в "Шоуто на Слави" с кадри от митинги на "Атака" и на... Хитлер.

"Думите, че Волен Сидеров е фашист и като такъв управлява политическа партия са обидни квалификации, защото внушават отрицателни качества като безчовечност и жестокост, а не визират политико-идеологическа принадлежност или ориентация. Квалификацията "фюрер" се свързва със зверствата, извършени от Адолф Хитлер, и е обида, внушавайки отрицателни качества на отричана и осъдена от световното общество историческа личност", се посочва в решението на съда.

Сподели.