Внучката на Вагнер се срещна с почитатели в зала България

Pinterest LinkedIn +

Вчера в студио "Музика" на зала "България" в София Верене Вагнер-Лаференц (на снимката), която е внучка на именития композитор Рихард Вагнер и правнучка на Ференц Лист, отговори на въпроси на почитатели.

Срещата започна с половинчасово закъснение, което значително скъси времето за въпроси, тъй като от 19 ч. започваше концертът в чест на великия композитор. Още в самото начало на разговора с г-жа Вагнер перводачката помоли публиката да няма политически въпроси. Такива се очакваха, тъй като музиката на Вагнер е ползвана по времето на Третия райх с пропагандни цели, което е далеч от идеята на творчеството на композитора.

Верене е потомък на два рода на велики музиканти. Правнучка е на Ференц Лист, чиято дъщеря Козима напуска прославения диригент Ханс фон Бюлов, за да свърже живота си с Рихард Вагнер. Плод на тяхната любов е Зигфрид Вагнер, талантлив диригент и композитор, който дълги години ръководи прочутия Байройтски музикален фестивал, посветен изцяло на музиката на баща му.

От брака на Зигфрид и Винифрид се раждат четири деца  - синът Виланд, дъщерята Фриделин, Волфганг, който сега ръководи Байройтския фестивал и най-малката сред внуците на Вагнер – Верене. Тя е майка на петима от правнуците на великия Вагнер.

Сподели.