12 Декември 2018, 15:39

Вивиан Уестууд и пънкът като състояние на духа

Google+ Pinterest LinkedIn +

Ексцентрична, неуморна, креативна, Вивиан Уестууд е от дизайнерите, които нямат нужда от представяне. Уникалният ù стил е ярък, разпознаваем и любим на знаменитостите, а чувството ù за хумор е наистина прекрасно.

Неповторима възможност да се потопите в света на модата и да го видите такъв, какъвто не сте го виждали никога преди, книгата, за която ще ви разкажем сега, не е точно автобиография. Всъщност е описание на един бурен, вълнуващ живот, изпълнен и изпълващ с вдъхновение всеки, който се докосне до него.

Защото младостта е състояние на духа. Защото пънк не значи просто музика или просто стил. Защото енергията, която струи от всяка страница, заразява и омагьосва дори онези читатели, които изобщо не се интересуват от мода. И не на последно място: защото е резултат от великолепния творчески тандем между биографа Иън Кели и неукротимата Вивиан Уестууд.

Вивиан УестуудДори никога да не сте въприемали модата като изкуство, още първите страници на този необикновен разказ ще ви убедят, че тя е тъкмо това − един необикновен визуален израз на светоусещането на дизайнерите. Истинска феерия от цветове, текстури, форми и идеи, носещи послания, излизащи далеч извън пределите на просто красивото.

Иън Кели успява да улови майсторски всичко това, потапяйки ни в атмосферата на подготовката за едно ревю от Парижката седмица на модата. Той прекарва една година в света и живота на голямата дизайнерка и описва с неприкрито възхищение работата и идеите ù. 

Трескавата подготовка, изборът на моделите, интернационалният екип, който работи като добре смазана машина, безсънието... Вероятно сте виждали това и по модните канали. Кели обаче успява да улови невидимото, всички малки детайли, които превръщат хаоса в стройна концепция.

Що се отнася до ревютата, различното в работата на Вивиан е нейното спокойствие. Кели острумно отбелязва, че е виждал повече истерични сцени в книжарница, отколкото в ателиетата на Уестууд. В творческия хаос, в неизчерпаемата ù енергия има нещо заразително. Нещо, което е завладяло всички, които работят с нея − от съпруга ù, дизайнера Андреас Кронталер, до моделите, с които работи.

Името на колекцията, за която Кели раказва в началото на книга, е "Всичко е свързано", защото, както казва самата Вивиан: "това е основното послание на климатичната революция и на моя живот – всяко нещо, което мислим, казваме или правим, може да доведе до промяна".

Вдъхновяващ, забавен и наситен с емоция разказ за творчеството, за младостта, за музиката и за това как една млада бунтарка се превръща в едно от най-големите имена в модната индустрия. Провокативна и целеустремена, Вивиан Уестууд е магнетична, неостаряваща, мъдра и толкова очарователна, че няма да ви се иска да се разделите с нея.
Най-прекият път към "Вивиан Уестуд" е ТУК.

Сподели.