Вижте за колко пари китайци купуват бебета от руски сурогатни майки

Pinterest LinkedIn +

Оказва се, че услугите на сурогатните майки в Русия стават все по-популярни в Китай заради "доброто съотношение цена/качество и свободните закони в страната", а средната цена за руско дете е 3 милиона рубли, съобщи "Комсомольская правда".

В САЩ подобни услуги струват двойно повече, а украинските отстъпват по цена и качество, твърдят авторите на публикацията. Освен това в Китай, изглежда, е разпространено мнението, че в Русия можеш да избереш пола на бъдещото си дете. Официално това е разрешено само при наличие на генетични заболявания, свързани с пола, но китайците смятат, че и в други случаи полът може да бъде избран срещу допълнително заплащане. От специализирани агенции споделят, че цената за чужденци може да се променя в зависимост от това дали за осиновяването са нужни допълнителни юридически документи.

В интернет има специализирани форуми, в които рускини предлагат своито услуки, като описват физическите си данни и съобщават конкретни цени за услугата. Въпреки това китайците предпочитат да се обръщат към агенции, тъй като се опасяват от измами. Има и случаи, в които желаещите да станат родители пускат обяви за търсене на сурогатни майки, като посочват своите изисквания и цената, която са готови да платят за това. Понякога те предлагат инсеминация (използване на материал от мъжа, без донорски яйцеклетки), което рязко повишава цената. Според материала в "Комсомолска правда", някои китайци предлагат на рускините и естествено зачеван, също с доплащане.

От вестника уточняват, че точният процент на чужденците сред хората, които ползват услуги на сурогатни майки в Русия, не може да бъде посочен, тъй като големите агенции не разкриват подобна информация за свооите клиенти. Държавните органи също не разполагат с подобна статистика, тй като липсва единен регистър за сурагатните майки и техните клиенти.

През юли стана известно, че заради пандемията от коронавирус в Русия бяха изоставени около хиляда бебета, родени от сурогатни майки за чужденци. Родителите на около 180 от тях се оказаха китайци, а останалите - граждани на Австралия, Аржентина, Франция, Сингапур и Филипините. Около 600 от децата са били родени в Санкт Петербург. На 24 септември стана ясно, че от началото на 2020 г. в града са изчезнали част от бебетата, родени от сурогатни майки за чужденци. Помощ за тяхното издирване беше поискана от над 60 биологични родители.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.