Вижте изключителното съкровище до село Гиген – забравеният град Улпия Ескус (Снимки HD)

Pinterest LinkedIn +

България има някои съкровища, които са толкова скрити, че дори и най-запалените любители на туризма и историята не са ги открили все още. Точно такова е и Улпия Ескус – забравеният римски град край село Гиген.

Той е един от най-големите и значими градове в Долнодунавския регион през римската епоха. Останките му се намират в местността Градище в непосредствена близост до с. Гиген, община Гулянци. Мястото в днешни дни е повече от уникално, обектът е част от световното културно-историческо наследство. 

Вижте  20 уникални HD кадъра от забравения град Улпия Ескус ТУК

Градът е основан през периода 106-109 г. сл. Хр., т.е. след Втората дакийска война, която завършва успешно за римляните през 106 г. Тогава към основното име Ескус е прибавено и бащиното на управляващия император УЛПИЯ (от Улпий, бащата на император Траян).

Улпия Ескус е изграден на мястото на ранноримски легионен лагер. Впоследствие става град, обвързан с разположението на V Македонски легион (Legio V macedonica). 

През II-III в. Улпия Ескус се разраства и се превръща в икономически и културен център на цялата провинция Долна Мизия. По онова време славата на града се носи в цялата Римска империя, в този смисъл Ескус е бил изключително важен за римляните военен и стратегически център.

В днешни дни Улпия Ескус представя духа и руините на една велика цивилизация. Обектът е една от перлите на културно-историческите обекти по поречието на река Дунав и на веломаршрута Дунав Ултра.

Вижте 20 уникални HD кадъра от забравения град Улпия Ескус ТУК

Сподели.