Дунав Ултра представи веломаршрут по поречието на Дунав до Черно Море

Pinterest LinkedIn +

По време на изминалите "Дни на предизвикателствата" 2016 – най-големия фестивал за туризъм, екстремни спортове и всички значими събития, свързани с тях – за първи път беше представен веломаршрутът Дунав Ултра – 700 км по поречието на Дунав до Черно море.

С начало най-северозападната точка на България – с. Куделин – и достигащ до с. Дуранкулак, веломаршрутът е уникален български продукт, който проследява развитието на района векове назад до Римската империя.

Вижте HD снимки от Улпия Ескус – изключителния изгубен град до село Гиген

"Успоредно със завладяването на източните части на континента римляните започват да изграждат различни видове военни и икономически обекти, като някои от тях стават едни от най-важните стратегически центрове в целия регион", каза в презентацията си за Дунав Ултра създателят на проекта Борис Бегъмов. 

Сред тях са Улпия Ескус, забравеният град до село Гиген, Бонония (Видин), Рациария (с. Арчар), Августа (Хърлец), Димум (Белене), Нове (Свищов), Сексагинта Приста (Русе), Трансмариска (Тутракан) и Дуросторум (Силистра).

Сред другите чудеса на веломаршрута са корабът "Радецки" (Козлодуй), Скален манастир (с. Иваново), Рибарска махала (гр. Тутракан), природен резерват "Сребърна" и Дуранкулашкото езеро. Предстои включването на нови обекти, които са част от най-голямото богатство на държавата – културно-историческото наследство. 

Веломаршрутът има за цел да популяризира целия Дунавски регион и като част от тази кампания ще бъде и "Дунав Ултра – Филмът", който проследява приключенията на четирима българи, решили да изминат 682-та километра на веломаршрута с бягане и колоездене за 48 часа. Първият официален трейлър за продукцията дебютира на 22 ноември 2016 г. в интернет.

Всичко за проекта Дунав Ултра може да следите на официалната Facebook страница, както и на уебсайта DunavUltra.com.


Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.