Поречието на Дунав кипи от живот! Интервю с Борис Бегъмов след кампанията River Monsters

Pinterest LinkedIn +

Борис Бегъмов е на 47, от гр. София. Маркетинг предприемач по професия, приключенец по душа, той е създател на веломаршрута Дунав Ултра и на ежегодните кампании в негова подкрепа. Борис участва лично и в трите издания на изпитанията Дунав Ултра до момента, като през 2015 година в екип с Петър Златков изминава 682-та километра на маршрута с едноскоростен велосипед за рекордното време от 44:40:00 часа.

В тазгодишното изпитание, именувано Дунав Ултра 3: River Monsters, тримата атлети Станислав Евгениев, Илиян Лазаров и Борис Бегъмов (от общо четирима стартирали) успешно пробягаха 40 километра и колоездиха 642 километра, изминавайки разстоянието за по-малко от 48 часа. Повече за кампаниите Дунав Ултра, целите на проекта занапред и подробности около тазгодишното издание – директно от неговия основен двигател.

.: Тази година кампанията Дунав Ултра 3: River Monsters приключи с впечатляващ успех! Успяха да финишират трима от общо четирима стартирали участници при предварително поставена цел за завършване в 48-часовата граница на един. Поздравления!

Б.Б. Благодаря! Успехът на тазгодишното издание – 682-километровия маратон дуатлон – е прекрасен завършек на усилията, които положихме както в тренировъчния и спортно-технически процес, така и в организационен план. Изпитание от подобен тип се провежда за първи път в България и предвид спецификата му, крие много и различни мини предизвикателства. Отделно тази година работихме успешно и в тясна координация както с държавните институции и организации (Министерство на туризма, Община Видин, Община Свищов, Община Русе), така и с представители на частния бизнес начело с Vivacom, DRAG, InTime, Стената, United Vision и останалите спонсори. Всички, които взеха участие в Дунав Ултра 3: River Monsters, по един или друг начин положиха максимално усилия, енергия, страст и ентусиазъм и резултатът е налице. Искам да благодаря и на екипа, който реализира проекта "на място" – без подобен тип всеотдайност и вяра в каузата е невъзможно да се постигнат такива високи резултати!

.: Каква изначално е целта на проекта Дунав Ултра?

Б.Б. Целта на кампаниите Дунав Ултра е популяризиране на едноименния веломаршрут по поречието на река Дунав, а като следствие от това – популяризиране на Дунавския регион и стимулиране на неговото икономическо развитие. Всяко едно наше действие беше и е насочено в подкрепа на региона – от старта в с. Куделин, гр. Видин, гр. Лом, гр. Козлодуй, гр. Оряхово, гр. Никопол, гр. Свищов, гр. Русе, гр. Тутракан и гр. Силистра. Маршрутът Дунав Ултра продължава и през гр. Добрич, а от там на север финишира почти до самия черноморски бряг в района на с. Дуранкулак. Дължината му е 682 километра, а малките български села, през които преминава той, над 70 на брой, внасят онзи уникален и неповторим колорит и аромат на приключението, което го прави един от най-интересните веломаршрути не само в страната, а и в Европа.

 

route map dunav ultra 682 km

.: Как достигнахте до идеята за създаване на веломаршрута Дунав Ултра?

Б.Б. Всичко започна преди години като лично предизвикателство. Вече бях обиколил с планински велосипед различни части на страната – Родопите, Рила, Пирин и Стара планина и колкото и да са приказни и уникални тези места, за мен нещата започнаха някак да се повтарят. От друга страна, районът на север е като разделен от останалата част на страната и именно това ме привлече – неговата... откъснатост и привидна самотност. Казвам привидна, защото поречието на река Дунав кипи от живот. От хиляди години там се сменят периоди на икономически просперитет и затишие, животът не започва и не свършва с нас – тези, които населяваме днешната територия на България. Считам, че в момента се намираме в период, който предвещава етап на силен възход на региона, и твърдо вярвам в неговото успешно икономическо развитие.

.: С какво поречието на река Дунав се оказа по-различно от останалата част на страната?

Б.Б. Река Дунав е уникален природен феномен в световен мащаб. Преминавайки през 10 европейски държави, Дунав е най-голямата континентална река – огромен, бих казал могъщ речен масив. Нейната флора, фауна и съпътстващото я културно-историческо наследство носят един изключително специфичен почерк навсякъде из Европа. Да не забравяме и че именно българската част от поречието на Дунав е била гранична линия на Римската империя в най-могъщия период от историята й. Искам да кажа – река Дунав е източник на живот и е от стратегическо значение за хората от хиляди години и това е дало отражение в бита и културата на тези, които живеят в този регион и днес. От трета страна, мощта на реката, нейната дивост и необузданост, на която може да се насладим именно по поречието по граничната линия на България – това е изключително силно вдъхновение за всеки един приключенец.

.: Тази година кампанията Дунав Ултра 3: River Monsters беше трета поред. Защо решихте освен колоездене да включите и бягане?

Б.Б. Наистина, освен 642 км колоездене тази година трябваше да пробягаме и повече от 40 километра, на практика това е почти една маратонска дистанция. Всичко това беше ограничено в 48 часа. В този смисъл дисциплината няма аналог не само в България, но и в Европа. Това направи кампанията River Monsters уникален продукт – истинско предизвикателство в полза на популяризирането на Дунавския регион. По този начин привлякохме интереса на националните медии и съдействието на основните общини по поречието на Дунав – Видин, Свищов, Русе, а Министерството на туризма официално подкрепи инициативата. Кампанията стана мейнстрийм, а с това постигнахме и целта – насочихме прожекторите към Дунавския регион, осветихме го в прекия и преносен смисъл, както казва Филип (Филип Лхамсурен, един от участниците в кампанията, бел. ред.)

.: Колко време лично Вие се подготвяхте за това изпитание?

Б.Б. Подготовката за изпитание като Дунав Ултра 3 е дълъг процес. Първоначално осем души получиха покана за участие. При сформирането на групата, която трябваше да атакува дистанцията в заветните 48 часа с бягане и колоездене, бяхме 5-има участници, като имахме представители на различни възрастови групи. В този смисъл с моите 47 години и като най-възрастен бях в доста неизгодна позиция. Всички участници водят дългогодишен лайфстайл на спортисти, а аз съм човекът в групата, който през почти целия си съзнателен живот съм бил техен антипод. Само преди няколко години пушех цигара от цигара и консумирах сериозни количества алкохол. До началото на подготовката ми за Дунав Ултра 3 най-дългата дистанция, която бях преодолявал с бягане, беше 10 км. В групата имахме много добър бегач (Илиян), изключителен колоездач (Борислав), завидно подготвен комплексно боец (Станислав) и поддържащия отлична форма приключенец сървайвър Филип. Изключително вълнуващо за мен беше да се наредя пълноправно до този "букет" от любители суператлети, а те да ме приемат на 100% като един от тях. При всички случаи завършването с успех в подобни дисциплини изисква целогодишна подготовка, често дори двугодишен и повече цикъл.

dunavultra3_007

.: Спазвахте ли някакъв специален режим на хранене?

Б.Б. Хранителният режим е естествена част от подготовката за всяко спортно събитие, дори ако става въпрос за обикновено любителско състезание. Ако мога да отлича нещо като по-фундаментално в личния ми хранителен режим, и конкретно за Дунав Ултра 3, то това е, че намалих приема на месни продукти за сметка на плодове, зеленчуци и полезни мазнини като зехтин, авокадо и сурови ядки. От друга страна, без прием на хранителни добавки като аминокиселини, протеин, магнезий и т. н. не можех да се възстановя, особено когато 60 дни преди събитието влязох в режим с двуразови тренировки – бягане и колоездене. Това, което е любопитно да кажа, е, че само за две седмици след изпитанието качих повече от 4 килограма. Всяко човешко тяло е невероятна машина, да се изследват неговите реакции е сложен и постоянен процес.

.: По колко километра изминавахте на ден?

Б.Б. В един момент тренировките ми включваха почти ежедневно бягане и колоездене. Когато тренираш за едно такова изпитание, просто трябва да "навърташ" минимум по 50 км седмично бягане и не по-малко от 300 км колоездене. Лично при мен възстановяването при подобен ритъм беше доста трудно. От програмата ми изключих почти напълно занимания във фитнес – нещо, което беше абсолютно задължителен елемент от подготовката ми по време на изминаването на веломаршрута Дунав Ултра с едноскоростен велосипед.

.: Кое бе най-трудното в тазгодишния преход?

Б.Б. Трудността на прехода през 2016-та идваше от комбинацията между бягане и колоездене и естествено, от ограниченото в 48 часа време. Лично аз получих лека травма още след изкачването на Лом и сякаш изпаднах в някакво дежаву, защото същото се случи и преди три години, когато не успях да задържа темпо, което да гарантира успешното преминаване на маршрута за време. Съпътстващият ни лекар д-р Ментешев буквално ме върна на пътя два пъти – след Лом и на сутринта в Свищов. Лятната жега в района на гр. Русе пък е пословична с тежестта си – на моменти тя се стоварва с цялата си сила върху участниците. Допълнително затруднение представлява и пътната настилката – в редица райони тя е в изключително лошо състояние. Конкретно в изпитанието Дунав Ултра 3 дойде и един неочакван за мен усложняващ фактор – този, че се наруши ритъмът на почивките ни, който не съвпадна с предварително изготвения график. На база опита ни от предишните години ние имахме предварително изготвен план, който всички участници и съпорт екип получиха и се съгласиха да спазват стриктно, но на практика не се получи така. Участниците диктуваха почивките, като на моменти имаше сериозно разминаване с плана. Едва през втория ден, когато достигнахме района на гр. Тутракан и събрах за спешна среща всички участници заедно с нашия съпътстващ лекар д-р Ментешев, колегите ми разбраха, че ако продължаваме по същия начин и не приложим силна екипна работа, е възможно и да не успеем да влезем във времето.

.: Има ли специално изискване към велосипедите в едно такова начинание?

Б.Б. Основното изискване е да са здрави и издръжливи в буквалния смисъл – велосипеди, създадени да понасят силно натоварване, каквото и да означава това. За да преминете успешно изпитанието Дунав Ултра в рамките на 48 часа, ви трябва машина, която да обира максимално вибрациите на пътя, да ускорява на равно и да ви помогне максимално да съхраните гумите и механизма за превключване на скорости. През целия подготвителен период тренирах с относително тежък стар модел велосипед, на който скоростите дори са долу на рамката, а не на кормилото. И трябва да ви кажа, че ако трябваше да участвам в дисциплина "соло", бих тръгнал и с такъв велосипед. Но екипната ни задача за River Monsters предвиждаше съвсем различен подход и логистика, затова трябваше да намерим различно решение.

.: С каква марка велосипеди участвахте на това издание?

 Б.Б. Моделът, с който преодоляхме изпитанието Дунав Ултра 3, е базисен модел шосеен велосипед на фирмата DRAG – DRAG Master. Мога да кажа, че тази машина издържа на всички тестове преди и по време на изпитанието с оценка отличен – по време на прехода нямахме нито една сериозна повреда, нито една спукана гума дори. И четиримата участници стартирахме с този модел на DRAG и мога да кажа, че лично аз съм изключително доволен, че успяхме да завършим изпитанието успешно именно с този модел велосипед. Доказахме, че не скъпият велосипед е най-важен за успеха на подобно супер изпитание, а надеждната машина. Oт друга страна, механиците от съпорт колата на DRAG показаха невероятен професионализъм, аз съм впечатлен от работата на тези момчета. Имахме предварително зададен план – по време на нашите неминуеми разкъсвания приоритетът винаги да е на водещия колоездач или група – и те не нарушиха това правило дори за секунда. Тази екипна работа ни помогна да се чувстваме уверени, че каквото и да се случи, колегите ни от DRAG ще направят всичко възможно да доведат до успешен край мисията – да успеем да "закараме" поне един колоездач бегач в Дуранкулак в рамките на тези 48 часа. Ние закарахме трима и за този успех несъмнено "вина" има и съпорт колата на DRAG.

.: Повече за срещата с Драгомир Кузов – създател на марката DRAG?

Б.Б. Като организатор на кампаниите Дунав Ултра и участник във вече две от тях, тази година едва ли имаше друг, който да беше по-наясно от мен с предизвикателствата, пред които бяхме изправени. В този смисъл ни трябваше партньор, на който можем да се доверим. Човек, организатор и ако щете спортист, който може да даде на проекта допълнително нещо ново и полезно. В този смисъл и познавайки го добре, интуицията ме насочи към Драгомир Кузов. Кой друг, ако не професионален колоездач и все още практикуващ бивш състезател, майстор на спорта, ще ни насочи със съвет и подкрепа точно в това начинание. Мнозина не знаят, че освен успешен бизнесмен Драгомир все още е изключително добре подготвен атлет, което за мен е изключително респектиращ момент. Освен че практикува колоездене, той е пробягвал и маратон, при това със завидно време далеч под четири часа. Според мен той изобщо не се шегува, когато казва, че много му се иска лично да се пусне по маршрута Дунав Ултра и кой знае – някой ден може да направим специално издание.

.: Повече за спецификата на машините DRAG Master?

Б.Б. Лично на мен ми беше ясно, че не теглото или монтажът, а здравината на велосипеда и неговата надеждност ще играят най-важна роля в изпитание като Дунав Ултра. Вече бях изминавал успешно дистанцията с едноскоростен велосипед (Дунав Ултра 2: Гладни за скорост), който дори беше с геометрия на градски велосипед и отстранени скорости. Общото е, че и тогава здравината и аеродинамиката на машината беше изключително добре планирана и подготвена конкретно за маршрута Дунав Ултра. Опитът ни тогава показа, че ако тренировъчният процес е правилен и машината прецизно подбрана, шансовете за успех се увеличават многократно. Ако подцениш тренировъчния процес или тактическата схема, и с 6-килограмов велосипед да тръгнеш, пак няма да успееш!

.: Доколко е важна екипната работа в изпитание като Дунав Ултра?

Б.Б. Различното в кампаниите Дунав Ултра идва именно от силната екипна работа. Това е техният най-голям чар – да изживееш приключението и вярата в каузата заедно и в екип!
Ако попитате когото и да било от всички, които бяха въвлечени по един или друг начин в кампанията River Monsters, ще усетите именно този ентусиазъм, породен от удоволствието да изживееш успеха заедно, насочвайки енергията в името на каузата! И аз говоря не само за нашия уникален съпорт екип, който бдеше за нас през всичките 48 часа. Говоря за кмета на с. Куделин Красимир Георгиев, който ни посрещна и изпрати по тъмно. Говоря за срещата ни с кмета на гр. Видин Огнян Ценков, който ни изненада с признанието, че е бивш триатлонист. За целия екип на администрацията на гр. Свищов, където сградата на Общината беше широко отворена в 01:30 ч. през нощта, за да получим почетни плакети на града. За тръгването ни на другата сутрин, където в 06:00 сутринта току до руините на Нове ни очакваха младежи и момичета в пълно бойно римско снаряжение и аз видях огъня в очите на тези момчета и момичета, защото докато градът спеше, те бягаха с нас, а по асфалта дрънчаха римски сандали, доспехи и шлемове!

dunavultra3_12

В Русе ни посрещна лично ръководителят на командосите, а в 36-градусовия пек журналистите имаха търпението да ни чакат повече от час и половина, за да предадат посланието на кампанията на русенци. Никога няма да забравя как колеги колоездачи дойдоха да ни подкрепят на пътя в близост до Лом, Обретеник и Русе и как нашият съекипник Борислав Йорданов, който отпадна от участие, но съвсем изненадващо за всички нас се появи контузен в района на с. Иваново, ни помогна в най-трудните километри на изпитанието! И естествено, за това как буквално акостирахме в ромската махала на с. Остров и как там им подарихме единствената табела по целия Дунав, на която пише "Добре дошли" на шест езика. Това са изключително силни спомени, които буквално бяха запечатани като черни кутии в съзнанието на много хора – участници, съпорт екип, местни, спонсори, партньори, фенове... Това е и най-важното послание на кампанията Дунав Ултра – ЗАЕДНО МОЖЕМ!

dunavultra3_08.: Какво да очакваме по-натам? Ще има ли отново 48-часово изпитание Дунав Ултра и какво ще бъде то?

Б.Б. Целта ни занапред е да успеем да направим веломаршрута Дунав Ултра още по-популярен за любители на приключенстването и емоциите. Занапред ежегодните кампании изпитания ще продължат с включването на повече любители атлети, но през останалото време ще се опитаме да направим веломаршрута Дунав Ултра привлекателен най-вече за хора, които просто желаят да прекарат повече време в пътешестване по поречието на Дунав. За тази цел ще работим за популяризиране на малките населени места – селцата, през и в близост до които преминава маршрутът. И естествено, ще работим в синергия с по-големите български градове по поречието на реката, които ще стават все по-привлекателни места за посещение за българския и за западния велотурист.

Относно Дунав Ултра 4 – не бих искал да издавам тайни още отсега, но това, което със сигурност готвим, е едно уникално спортно-приключенско събитие, което, надяваме се, ще получи отзвук в страната и чужбина.

Сподели.