VIII Джаzz+ Фестивал ще се проведе в Sofia Live Club със серия концерти

Pinterest LinkedIn +

Осмият традиционен Джаzz+ Фестивал ще акцентира върху серия концерти на малки формации - соло, дует, трио и квартет, както и един биг бенд, които ще се проведат в Sofia Live Club в периода 24 октомври - 5 декември. Гостуващите артисти са от Аржентина, Франция, Германия, Великобритания, Дания, Швеция, Мали, Корея и Бразилия.

Предфестивалната програма започва на 4 октомври с концерта на "най-съблазнителната електро танго група" - Tanghetto, както ги определя Los Angeles Times, които са пионери в смесването на танго и електронна музика, и са абсолютни тренд сетъри на новата танго сцена в Буенос Айрес.

Същинското начало на VIII Джаzz+ Фестивал ще бъде сложено на 24 октомври от 20:30 ч. от триото на Якоб Бро, в което специално участие има легендарният барабанист Йон Кристенсен, свирил с фигури като Кийт Джарет, Ян Гарбарек, Дино Салуци и Бобо Стенсон. 

Втората фестивална вечер ще бъде на 29 октомври с изявата на биг бенда Backyard Jazz Orchestra – различната "балканска" група, чиято цел е да представи богатото музикално наследство от Балканите в съвременен джаз контекст.

Вокалният акцент в програмата на Джаз Плюс Фестивал е поставен на 7 ноември, когато на сцената ще излязат китаристът Улф Вакениус, познат на българската публика от гостуването му през 2007 г., и корейската певица Юн Сун На, за чийто талант се сипят безброй суперлативи до един верни.

Кулминацията на тазгодишната програма са двата последователни концерта на 4 и 5 декември - първият на африканското трио на невероятния Антонио Форчоне, а вторият на виртуозния контрабасист Рено Гарсия-Фонс, който ще представи своя соло проект. Определението "Паганини на контрабаса", което му бе дадено от френската критика, е слабо и недостатъчно, за да разкрие неговия композиторски, изпълнителски талант и технически възможности.


Сподели.