VGA 2009 – където игрите и шоубизнесът вървят ръка за ръка

Pinterest LinkedIn +

Най-добрите игри на годината, най-чаканите предстоящи заглавия и куп холивудски знаменитости забавляваха публиката на бляскавите Video Game Awards.

Отдавна игрите не са забавление само за деца (със средна възраст на играчите над 25 години), отдавна процентът играчи жени е близо до този на мъжете и все по-често излизат заглавия, които с чиста съвест могат да бъдат наречени изкуство (Ico, Shadow of the Colossus Okami, Rez, Flowers и др.). 

Тази година бе първата, в която мащабът на промоция на видео игра многократно надмина всички дебюти на филмови блокбъстъри (само 5 дни след старта си Modern Warfare 2 донесе на издателя си Activision 550 милиона щатски долара).

Затова бизнес, който сблъсква в конкуренция мастодонти от калибъра на Sony и Microsoft закономерно отбеляза пищно годишните си награди... 

VGA (Video Game Awards) се провеждат от 2003 година и въпреки че през първите няколко години от съществуването си беше силно упреквана от критиците, че залага повече на лъскавината и звездните гости, които посещават церемонията, отколкото на видеоигрите, от миналата година двата жизненоважни елемента работят ръка за ръка.

Тазгодишната церемония по награждаването на най-добрите развлекателни софтуерни продукти се състоя на 12 декември и отзивите след завършването й бяха повече от положителни.

Наградените заглавия определено заслужаваха похали, а на събитието присъстваха плеяда от най-големите имена от филмовата и музикална индустрия.

Не на последното място на VGA 2009 направиха премиери голяма част от най-очакваните заглавия за следващата 2010 година.

Последните игрални Оскари за първи път останаха без голям водещ (в предишни години това са били имена като Самюел Джаксън, Джак Блек и т. н.), но това не попречи ни най-малко на цялостното излъчване или популярността на церемонията.

Сред гостите бяха имена като живият репликат на игралния Принц на Персия - Джейк Гиленхал, Кристен Бел, Фелиция Дей, скейтборд легендата Тони Хаук, Алиша Милано, Захари Куинто, големият Майк Тайсън, Оливия Уайлд ( №13 от Др. Хаус), Снуп Дог и Триша Хефлър от Бойна звезда Галактика, която представи на еректиралата публика дебютните игрални кадри на бъдещия епос на Microsoft Halo Reach.

Железният Майк се ръкува преди шоуто с UFC звездата Кимбо Слайс

За игра на годината, както и в категориите за най-добра графика и най-добра игра за PlayStation 3 беше признато феноменалното произведение на Naughty Dog и Sony Uncharted 2: Among Thief, която с красивата си, но ненатрапчива холивудска визия предначерта бъдещето на видеоигрите.

Другият голям печеливш на VGA 2009 беше Call of Duty 6: Modern Warfare 2, който успя да вземе две статуетки – за най-добър шутър от първо лице и най-добра мрежова игра.

Не мога да пропусна и статуетките, които спечелиха големи холивудски звезди. За ролята си в Wolverine in X-Men Origins австралиецът Хю Джакмън спечели приза за най-добро мъжко представяне.

От женска страна наградата спечели изкусителната Меган Фокс за изявите си в гейм вариацията на Transformers: Revenge of the Fallen. Пълният списък с победителите ще откриеш в края на материала.


Меган Фокс

Най-голямата игрална премиера в рамките на събитието определено беше тази на Halo: Reach, за което заглавие още преди шоуто се говореше, че ще бъде най-мащабният продукт за 2010 година.

Макар и показаното видео да не предложи количеството епични пропорции, на които се надяваха милионите почитатели на играта, скокът спрямо старите части на именитата поредица е колосален на ниво визия.

Предвид факта, че това ще бъде лебедовата песен на Bungie с франчайза, очаквам нищо по-малко от заглавие, което ще влезе в Top 3 за следващата година.

Твоето внимание определено заслужават имената и на Spec Ops: The Line, в чиито трейлър звучи по фамозен начин Бьорк.

За първи път беше обявена и разработката на втора част на убийствения тазгодишен хит Batman Arkham Asylum. Беше демонстриран и кратък, но много стилен тийзър.

Други големи заглавия, които заслужават упоменаване, са новата серия на Medal of Honor, която определено е тръгнала по стъпките на Modern Warfare 2 и последната част на Prince of Persia, наименувана Prince of Persia - The Forgotten Sands.

Ето и победителите по категории:

Игра на годината – Uncharted 2: Among Thieves

Студио на годината – Rocksteady Studios

Най-добра графика – Uncharted 2: Among Thieves

Най-добра авторска музика – Halo 3: ODST

Най-добър саундтрак – DJ Hero

Най-добър екшън-адвенчър – Assassins Creed 2

Най-добра ролева игра – Dragon Age: Origins

Най-добър шутър от първо лице – Call of Duty: Modern Warfare 2

Най-добра мрежова игра – Call of Duty: Modern Warfare 2

Най-добра независима игра – Flower

Най-добра бойна игра – Street Fighter IV

Най-добра състезателна игра – Forza Motorsport 3

Най-добро заглавие с отборен спорт – NHL 10

Най-добро заглавие с индивидуален спорт – UFC 2009 Undisputed

Най-добра музикална игра – The Beatles Rock Band

Най-добра игра базирана на филм/телевизионно шоу – South Park Lets Go Tower Defense Play!

Най-добра сваляема игра – Shadow Complex

Най-добър DLC експанжън – The Ballad of Gay Tony

Най-добра PC игра – Dragon Age: Origins

Най-добра Xbox 360 игра – Left 4 Dead 2

Най-добра PlayStation 3 игра – Uncharted 2: Among Thieves

Най-добра Wii игра – New Super Mario Bros. Wii

Най-добра хендхелд игра – Grand Theft Auto: Chinatown Wars

Най-добър озвучител – Джак Блек в Brutal Legend

Най-добър актьорски състав – X-Men Origins: Wolverine

Най-добро мъжко представяне – Хю Джакман в Wolverine in X-Men Origins

Най-добро женско представяне – Меган Фокс в Transformers: Revenge of the Fallen

Най-очаквана игра за 2010 – God Of War 3.

Автор: Ивайло Коралски

Сподели.