"Вездесъщият" е българското предложение за "Оскар" за чуждоезичeн филм за 2019 г.

Pinterest LinkedIn +

Филмът "Вездесъщият" е българското предложение за чуждоезичен филм за 91-вите награди "Оскар", съобщиха от Националния филмов център за Avtora.com. Той е бил избран сред 13 предложени филма, отговарящи на условията на Академията и заявени от продуцентите си за участие.

След гласуване на 11-членна комисия с председател Владимир Андреев "Вездесъщият" е получил най-много точки (15) и е бил класиран на първо място. Филмът излиза на екран през 2017 г. Той е създаден по сценарий на Матей Константинов и Илиян Джевелеков, който е и режисьор на филма. Оператор и автор на музиката съответно са Емил Христов и Петко Манчев.

Във филма участват Велислав Павлов, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Анастасия Лютова, Тони Минасян, Михаил Мутафов, Борис Луканов, Ирмена Чичикова, Валери Рангелов, Мария Славчева, Георги Стайков. Лентата е копродукция с "Нова телевизия" и е заснет с подкрепата на НФЦ.

В центъра на историята е писателят и шеф на рекламна агенция Емил, който постепенно се вманиачава да следи всички около себе си със скрити камери. Постепенно това "хоби" се превръща в мания, която му донася както забавни моменти, така и много нежелани истини.

Режисьорът Илиян Джевелеков е завършил кинорежисура в НАТФИЗ. През 2001 г. заедно с Георги Димитров и Матей Константинов основава продуцентската компания "Мирамар филм". Режисьор е на десетки реклами и няколко документални филма, сред които "Куба е музика" (2009). "Вездесъщият" е вторият му игрален филм след успешния дебютен "Love.net" от 2011 г.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.