Varna - историята на една американска рок група с име на български град

Pinterest LinkedIn +

Калифорния, като един обособен кът от планетата Земя, е вероятно най-голямото средище за култура, изкуство и обмяна на артистични идеи. Една от най-важните причини за това е фактът, че именно в този американски щат хора от различни етноси най-лесно намират общото помежду си.

Лос Анджелис се оказва събирателната точкa за трима души - Тиана Ууудс (Tiana Woods), Роб Шин (Rob Shin) и Росен Пинкас (Rossen Pinkas), които през 2010 година сформират рок бандата Varna. Решават да се кръстят така на улицата Varna Avenue, на която се намира тяхната репетиционна. Но дали това е цялата истина за групата, която носи името на български град?

"В района на тази улица живеят много българи. Освен това нашият китарист е роден в България. Затова и името Varna много ни допадна като идея", заяви пред Avtora.com вокалистката Тиана.

Росен е българин, който от 12-годишна възраст живее в Израел, където завършва средното си образование. Впоследствие, когато навършва 19 години, той се мести в САЩ при своя по-голям брат.

"Първата ми група се казваше Still Don't Know, после имах друга - Living Eulogy, в която пак бяхме с Тиана. С нея се запознахме, докато работех като техник. Монтирах вентилатор в дома ѝ", казва китаристът Росен.

Третият член на групата Роб Шин също е свирил в няколко групи, но и тримата са категорични, че Varna е първото им сериозно начинание в света на музиката.

Две години след като се събират, тримата издават дебютното си EP - This Time It's Personal, записано с продуцента Ерик Рон, работил с Panic! at the Disco. Групата твърди, че черпи вдъхновение от много различни стилове и музиканти - от Марая Кери (Mariah Carey) до Slayer. Песента Down пък, към която има заснет видеоклип, постепенно започва да се чува по все повече рок станции в Калифорния, както и по интернет радиата.

Това засилва и интереса към Varna, които са сравнявани с други мелодични рок групи с женски вокали като Evanescence, Halestorm, The Pretty Reckless и Dead Sara. В началото на 2014 година триото направи премиера в Revolver Magazine на новото си видео - My Heart.

"Ние сме 100% независима група, действаме на принципа do-it-yourself (направи си сам) и ценим много феновете си. Те са всичко за нас и искаме те да се чувстват като рок звезди", казват още за себе си музикантите от Varna.

Дали Росен и неговата група ще успеят да добият популярността на имена като Evanescence - само времето ще покаже. И тримата обаче твърдят, че са крайно амбицирани да оставят сериозен завет на музикалната сцена.


Сподели.