Vampire Academy - нова доза влюбени вампири

Pinterest LinkedIn +

При това не просто вампири, а вампири-тийнейджъри. Vampire Academy: Blood Sisters е филм, който ще се хареса на гимназистите и се появява тъкмо навреме, за да запълни празнината за онези от вас, на които им липсва The Twilight Saga.

Как ще възприемете екранизацията по едноименния роман на Ришел Мийд (Richelle Mead) зависи от много неща. Най-вече от това дали си падате по любовни истории с фантастичен привкус. За любителите на урбанистичното фентъзи историята може и да е интересна. Особено ако са тийнейджъри. Съществува обаче и вероятност филмът на Марк Уотърс (Mark Waters) да ви остави с усещането, че сте гледали кръстоска между Harry Potter и The Twilight Saga.

Уотърс има опит и във фантастичния жанр, и в тийн историите, което определено го прави логичен избор за режисьор на филм, който е съчетание между двете неща. Vampire Academy: Blood Sisters обаче се доближава повече до Mean Girls (Гадни момичета), отколкото до The Spiderwick Chronicles (Хрониките на Спайдъруик).

Романите на Мийд се радват на огромна популярност, но екранизацията на Vampire Academy не успя да повтори успеха им. Без да се превръща в касов провал, филмът остана доста назад в боксофис класацията. Вероятно защото, макар и мащабен, не е особено впечатляващ като визия. Или защото зрителите са се преситили на истории с влюбени вампири.

Очевидно не е достатъчно, че тук-там се промъкват остроумни реплики, внасящи доза самоирония (например Олга Куриленко, която въздиша, че е трябвало да стане модел) и иронизиращи други вампирски поредици, от които става ясно, че вампирите не четат "Здрач". Само че, ако сте се надявали, че Vampire Academy ще е много по-добър от филмите за Едуард и Бела, имаме лоша новина - не е.

Освен всичко друго Vampire Academy е поредното доказателство, че англоезичните автори в този жанр никога няма да се научат да избират нормални (или поне правилни) имена за славянските си персонажи. Иначе в центъра на сюжета са Лиса (Луси Фрай) и Роуз (Зоуи Дойч), които са най-добри приятелки и учат заедно в Академията за вампири.

Място, което, като изключим пиенето на кръв, не се различава от повечето гимназии - нито що се отнася до типизираните персонажи или конфликтите помежду им, нито по отношение на йерархичните принципи. В известна степен всичко опира до това колко си популярен.

Едно от оригиналните хрумвания в книгите на Мийд са двата вида вампири (морои и стригои) и пазителите им (дампири - получовек-полувампир). Само че във филма тези неща са обяснени по ясен, но досаден и крайно некинематографичен начин.

Фрай и Дойч са по-изразителни от Кристен Стюарт, но това не е особено трудно. Освен тях към актьорския състав на Vampire Academy: Blood Sisters се присъединяват и Камерън Монаган (Cameron Monaghan) от хитовия сериал Shameless и руският актьор Данила Козловски (Danila Kozlovsky), когото познаваме от Духless.


За финал можем да кажем само, че няма нищо лошо в тийн историите. Лошото е, че Vampire Academy спокойно можеше да мине и без вампири. Ако ви се гледа наистина добър сюжет с кръвопийци, припомнете си този филм:


Сподели.