Valve представи своя първи геймпад - Steam Controller

Pinterest LinkedIn +

След SteamOS и Steam Machine Valve направи и трети анонс в рамките на една седмица, както се и очакваше. И също така очаквано чрез него американската независима компания, производител на култовите поредици Half-Life, Left 4 Dead, Portal, Team Fortress и Counter-Strike, представи своя първи геймпад Steam Controller.

Устройството е предназначено да служи като периферия за хардуера на Valve – Linux (SteamOS) базирания Steam Machine – и ще бъде съвместимо с абсолютно всички заглавия, разпространявани чрез платформата на Valve - Steam.

Още от пръв поглед се вижда, че Steam Controller се отличава от всички други подобни на пазара по липсата на аналогови стикове. Вместо с тях базовият контрол се осъществява посредством двата кръгли тракпада, върху които играчът поставя палците си и под които са "имплантирани" вибриращи електромагнити, осигуряващи тактилна обратна връзка.

Те позволяват изключителна прецизност на действията, реагирайки максимално акуратно на амплитудата, посоката и интензитета на натиск, а също така могат да се използват като високоговорители.

Според Valve Steam Controller превъзхожда всички традиционни геймпадове на пазара и е по-добрата алтернатива от комбинацията мишка-клавиатура, когато става дума за игри, създадени за PC.

Геймпадът включва общо 16 симетрично разположени бутона (така че да е не по-малко удобен за левичари), половината от които могат да бъдат използвани без да се налага репозициониране на палците от тракпадовете.
В допълнение към всичко това устройството има и малък тъчскрийн, намиращ се между двата тракпада, който при докосване се клонира на екрана на телевизора над играта и по този начин на играча не се налага постоянно да гледа в ръцете си.

И Steam Machine, и Steam Controller, бидейки Linux базирани (операционната система, върху която е изградена SteamOS), са създадени с презумпцията да бъдат "хаквани" или, иначе казано, модифицирани от по-напреднали потребители според собствените им нужди и идеи.

Steam Machines ще се предлага в няколко конфигурации от различни производители и в различни ценови класове, като все още няма фиксирана премиерна дата, но се очаква да се появи на пазара през 2014 г.

В края на 2013 г. 300 Steam потребители, избрани на случаен принцип от Valve, ще се сдобият с оптимизиран прототип на Steam Machines и Steam Controller. Желаещите да бъдат включени в списъка с кандидати трябва да се запишат в съответната програма на Valve.

Сподели.