Vaio T13 - идеята на Sony за ултрабук

Pinterest LinkedIn +

След Dell, HP и Asus, време беше и Sony да се метнат на набиращия скорост ултрабук влак. Очевидно това е бъдещето за суперпортативните мобилни компютри, които напоследък, честно казано, с мъка наваксват огромната преднина на таблетите, които прогресивно ги изместват.

Именно за да противодействат на тази неблагоприятна за тях тенденция, Intel, които все още не могат да се похвалят с голям дял от таблет пазара, предложиха т.нар. ултрабук инициатива.

Идеята е за лаптоп с размери, живот на батерията и тегло, максимално доближаващи се до тези на масовите таблети, но предлагащи удобството на комбинацията от пълноформатна клавиатура и тъчпад.

Sony Vaio T11 и T13 са първите два модела на компанията, вместващи се удобно в този клас, където те ще трябва да се състезават с конкуренти като Dell XPS 13, HP Folio 13, Asus Zenbook и, разбира се, превърналия се в нарицателно – MacBook Air.

Макар да не може да се похвали с най-тънкия корпус в ултрабук сегмента, новият Sony Vaio T13 определено е тънък – с дебелина едва 17.8 мм, а въпреки рязко отсечените, дори леко грубовати ръбове, моделът определено притежава уникално собствено излъчване.

Бидейки част от Vaio бранда, предназначен най-вече за мултимедия и забавление, T13 изглежда много повече като строга бизнес машина, отколкото като нещо, с което да гледате видео в свободното си време.

Под капака ще откриете Intel Core i3 процесор от последна генерация – Sandy Bridge, в съчетание с 4 GB оперативна памет и хибридна дискова система, включваща класически твърд диск с капацитет 320 GB и 32 GB SSD устройство.

Тя позволява на Sony Vaio T13 да се възползва максимално от плюсовете на технологиите Intel Smart Response Technology и Sony Rapid Wake, благодарение на които "събуждането" на системата от така наречения "спящ режим" става на практика мигновено – предимство, което най-нетърпеливите потребители несъмнено ще оценят.

Освен това, използването на класически и твърдотелен диск удължава общото време за живот на батерията до внушителните 9 часа за автономна работа.

Дисплеят на T13 е отлично попадение, макар да не блести с нищо особено – с диагонал 13.3 инча, LED матрица, резолюция от 1366 х 768 пиксела и отлични зрителни ъгли, дори под пряка слънчева светлина.

Вградената аудиосистема също е доста добра (като за интегрирано решение) и предлага приятно звучене в комбинация с технологиите xLOUD и Clear Phase за подобряване на качеството.

Голям плюс на Vaio T13 е и високото качество на изработка, което, разбира се, може да се очаква от продукт с марката на Sony.

Клавиатурата и тъчпадът са много удобни и с подредба, добре позната на всички фенове на Vaio бранда. Липсва обаче задна подсветка за клавишите, което може да се окаже неудобно при работа с ниско осветяване.

По отношение на свързаността, системата е добре екипирана с няколко USB порта (в това число и версия 3.0), VGA и HDMI видео изходи, както и Ethernet мрежови порт.

Sony предлагат и по-компактна версия на същия модел с диагонал на екрана 11 инча. Можем да очакваме T11 и T13 на пазара през месец юни.

Сподели.