V като Вендета (V for Vendetta)

Pinterest LinkedIn +

САЩ, Германия, 2005, 132'
Режисьор: Джеймс Мактийг
Сценарий: Анди и Лари Уашовски (по комикса на Алън Мур и Дейвид Лойд)
Участват: Хюго Уийвинг, Натали Портман, Стивън Риа, Джон Хърт, Стивън Фрай и други
Сай-фай екшън, трилър, със субтитри, английски

Дълго време многобройните фенове на трилогията “Матрицата” се чудеха, с какво ли ще се захванат братята Уашовски този път. Отговорът идва с новата им продукция “V като Вендета”, на която обаче те са само сценаристи и изпълнителни продуценти. Режисурата е поверена на сочения за тяхно протеже Джеймс Мактийг, който и преди е работил с тях като асистент-режисьор.
 
Лентата е неговият широкоекранен дебют, който е подкрепен от хитовия холивудски продуцент Джоел Силвър (“Готика”, “Ромео трябва да умре”). Сценарият е написан още в началото на 90-те въз основата на английски комикс, но е реализиран едва през 2005. След като всичко е било готово за премиерата му през есента на същата година се налага филма да бъде отложен за неопределено време.
 
Основното действие се развива в Лондон, където главният герой си служи за целите си с терористични тактики с експлозиви и за нещастие точно тогава стават и истински терористични атентати в Англия. Щатските продуценти осъзнават деликатността на ситуацията и отлагат премиерата.
 
Междувременно от сърдечен удар внезапно почива и легендарният кино оператор Ейдриън Бидъл (“Телма и Луиз”, “Мумията" 1 и 2), на когото братята Уашовски отдават почит, като му посвещават филма си. Само за няколко дни след премиерата си в Америка “V като Вендета” върна вложения бюджет от 50 млн. долара и се очертава като един от блокбастърите за сезона.
 
Денят 5 ноември е познат в британската история като денят на Гай Фоукс. Неговото дело влиза в историята с атентата, който не успява да осъществи през 1605 г., когато той и съучастниците му опитват да взривят парламента. В желанието си да се противопоставят на тиранията на краля те не успяват и са зверски избити.
 
Няколко века след това, на същия ден, маскиран борец за свобода се опитва да направи същото. Познат като “V” (Хюго Уийвинг – трилогията “Матрицата”), той се изправя срещу фашистката диктатура, която управлява Англия и е превърнала хората в роби. Безмилостният тиранин Адам Сътлър (Джон Хърт – “Шперцът”) е наложил вечерен час и който не го спазва, е незабавно убиван.
 
Една вечер младата Иви (Натали Портман – “Междузвездни войни”), чийто родители са жертва на правителството, попада под ударите на тази забрана, но е спасена от мистериозният “V”.
 
Не след дълго тя става дясната му ръка в борбата срещу тиранията, на фона на футуристичен Лондон. Разговаряйки с човека, скрит зад маска с образа на Гай Фоукс,  Иви разбира, че целите му са както свобода за гражданите, така и лична вендета към определени хора. И за постигането им “V” е безкомпромисен като използва терористични методи и богат набор от взривни устройства. Обезпокоен от избиването на поддръжниците на режима, диктаторът Сътлър изпраща инспектор Финч (Стивън Риа – “Играчка-плачка”) и хората му да унищожат маскирания боец.
 
И тогава войната между тях започва на прага на истинска обществена революция.
 
Официален сайт: http://vforvendetta.warnerbros.com
 
 
 
 
Сподели.