Усмихни се с Доньо Донев!

Pinterest LinkedIn +

Изложба с творби на емблематичния български карикатурист Доньо Донев ще бъде открита на 12 октомври в Арт галерия НДК. "Усмивка от Доньо" се осъществява в сътрудничество между СБХ и НДК, и ще бъде на разположение на посетителите до 28 октомври.

Експозицията се организира в годината, когато Доньо Донев (1929-2007) щеше да навърши 80 години.

Един от най-обичаните български карикатуристи, познат на няколко поколения с над стоте си анимационни филма, сред които "Тримата глупаци", "Умно село", "Вълча сюита", "Ноктюрно", "Кауза пердута", "Де факто", е роден на 27 юни 1929 г. в Берковица.Карикатурист, художник-постановчик, режисьор, сценарист, той спечели любовта на българската публика не само с остроумието си и пластичната си рисунка, но и с моралната си и етична позиция, пречупена през призмата на иронията и смеха.

Изложбата "Усмивка от Доньо" ще реализира една от неосъществените мечти на Доньо Донев – да покаже пред публика цикъла "Вуте и Геле", като освен него ще видим и последно наградените му в престижни форуми и фестивали карикатури, както и фотографски плаки от най-известните му филми.Разбира се, едва ли може да има представяне на Доньо Донев без Тримата глупаци сега във вариант на подбрани истории. За първи път ще бъдат показани шаржове на жени, които той избягва да излага приживе, защото за него жените са чувствителни същества.

Същевременно ще разпознаем в 38 шаржа плеяда изявени български личности, сред които Крикор Азарян, Джоко Росич, Борис Димовски, Григор Вачков, Борис Карадимчев, Павел Вежинов, Вежди Рашидов, Петър Берон, Христо Калчев, Велко Кънев, Георги Мамалев и др.

Сподели.